Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Geerta Wildersa budú stíhať za výroky proti Maročanom

Geert Wilders Foto: TASR/AP

Predseda holandskej protimoslimsky a antiimigračne zameranej Strany za slobodu (PVV) Geert Wilders bude čeliť obvineniam v súvislosti s predvolebnými výrokmi na adresu marockých prisťahovalcov.

Amsterdam 18. decembra (TASR) - Holandská prokuratúra rozhodla, že predseda protimoslimsky a antiimigračne zameranej Strany za slobodu (PVV) Geert Wilders bude čeliť obvineniam v súvislosti s predvolebnými výrokmi na adresu marockých prisťahovalcov. Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie prokuratúry.

Prokuratúra po niekoľkomesačnom vyšetrovaní prípadu rozhodla, že voči Wildersovi začne trestné stíhanie pre obvinenia z "urážky konkrétnej skupiny na základe rasy a z podnecovania diskriminácie a nenávisti".

"Politici môžu ísť vo svojich vyhláseniach ďaleko, ale táto ich sloboda je obmedzená zákazom diskriminácie," uvádza sa vo vyhlásení prokuratúry, ktoré citovala stanica RTÉ.

Líder opozičnej PVV, ktorá v súčasnosti vedie v prieskumoch verejnej mienky, sa počas jedného z mítingov pred marcovými komunálnymi voľbami opýtal zhromaždeného davu: " Chcete viac či menej Maročanov vo vašom meste a v Holandsku?"

Dav na jeho otázku skandoval: "Menej, menej, menej". Wilders im na to odpovedal: "Zariadime to".

Minulý týždeň Wildersa v rámci vyšetrovania vypočúvali na polícii. Politik pri tejto príležitosti zopakoval, že si za svojim vyhlásením stojí a "neberie späť ani jediné slovo".

Holandské úrady zaznamenali už približne 6400 žalôb súvisiacich s Wildersovým marcovým vyhlásením. Kritické vyjadrenia sa ozvali dokonca aj z radov jeho vlastnej strany.