Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Zomrel uznávaný nemecký generál Gerd Schmückle

Gerd Schmückle Foto: t-online.de

Po odchode do výslužby v roku 1980 sa spolupodieľal na vypracovaní návrhov znižovania počtu konvenčných a jadrových zbraní v Európe.

Mníchov/Berlín 30. mája (TASR) - Gerd Schmückle, prvý nemecký generál, ktorý pôsobil vo funkcii zástupcu vrchného veliteľa síl NATO v Európe (1978-1980), zomrel doma v Mníchove vo veku 95 rokov.

Správu o jeho utorkovom úmrtí, ktorú s odvolaním sa na príbuzných priniesli nemecké médiá, v stredu potvrdilo aj ministerstvo obrany.

Rodák zo Stuttgartu-Bad Cannstattu, ktorý počas druhej svetovej vojny pôsobil pod legendárnym nemeckým generálom Erwinom Rommelom, sa príslušníkom Bundeswehru stal v roku 1956. Od roku 1957 pôsobil päť rokov ako hovorca vtedajšieho ministra obrany Franza Josefa Straussa.

Napokon štvorhviezdičkový generál bol známy svojimi trefnými a nezriedka kritickými pomenovaniami stavu vecí, vrátane pripomienok k misiám nemeckých vojakov v zahraničí, napríklad v Afganistane.

Už po odchode do výslužby v roku 1980 sa spolupodieľal na vypracovaní návrhov znižovania počtu konvenčných a jadrových zbraní v Európe. Bol členom nemeckej sekcie Rímskeho klubu.