Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Generál NATO verí, že povstalci v Afganistane nemôžu vyhrať vojnu

Foto: TASR/AP

Pripravenosť a efektívnosť afganských bezpečnostných síl, ktoré sú pripravované pod dozorom expertov aliancie, je čoraz viac citeľnejšia v priamych konfrontáciách s afganskými povstalcami.

Brusel 25. apríla (TASR) - Vysoký vojenský predstaviteľ Severoatlantickej aliancie vyjadril dnes opatrný optimizmus organizácie NATO s pokrokom dosiahnutým v Afganistane, aj napriek nečkaným taktickým výzvam, ktorým musela aliancia čeliť v posledných mesiacoch.

Vedúci Vojenského výboru NATO generál Knud Bartels konkrétne uviedol, že pripravenosť a efektívnosť afganských bezpečnostných síl, ktoré sú pripravované pod dozorom expertov aliancie, je čoraz viac citeľnejšia v priamych konfrontáciách s afganskými povstalcami.

Generál Bartels vyjadril presvedčenie, že pre povstalcov, ktorí sa snažia zvrhnúť legitímnu afganskú vládu, je to lekcia o tom, že nemôžu túto vojnu vyhrať.

Vojenský výbor NATO, najvyšší vojenský orgán aliancie, dnes v Bruseli hostí pracovné stretnutie veliteľov vojenských štábov všetkých 28 členských krajín tohto združenia.

Vojenskí lídri by počas tohto stretnutia mali zhodnotiť aj pokrok dosiahnutý v protiraketovom obrannom programe.