Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Generál USA: Na zastavenie IS v Líbyi je potrebná vojenská akcia

Joseph Dunford Foto: TASR/AP

Západné veľmoci dúfajú, že stabilitu sa v Líbyi podarí obnoviť pomocou nového kabinetu národnej jednoty.

Paríž 23. januára (TASR) - Na zastavenie rozmachu extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) v Líbyi je potrebná bezodkladná a rozhodná vojenská akcia, uviedol v piatok predseda Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA generál Joseph Dunford. Varoval, že IS chce využiť severoafrickú krajinu ako regionálnu základňu, píše agentúra Reuters.

Dunford nespresnil, aké konkrétne opatrenia by mohol odporúčať vo Washingtone. Podľa jeho slov však treba lepšie využiť podporu spojencov v regióne, budovať miestne sily schopné brániť Líbyu, ako aj posilniť jej susedov.

Generál po rozhovoroch s predstaviteľmi francúzskej armády novinárom povedal, že "rozhodná vojenská akcia" na zastavenie vzostupu IS musí byť podniknutá spôsobom, ktorý zároveň podporí dlhodobý politický proces v Líbyi.

Militanti IS útočia na líbyjskú ropnú infraštruktúru a ovládli mesto Syrta na severnom pobreží, keď využili pretrvávajúce mocenské vákuum v krajine, kde proti sebe bojujú dve súperiace vlády.

Západné veľmoci dúfajú, že stabilitu sa v Líbyi podarí obnoviť pomocou nového kabinetu národnej jednoty, oznámeného tento utorok, aj keď dvaja z deviatich jeho členov túto vládu medzičasom odmietli.

"Myslím si, že všetkým nám - Francúzom i USA - je dosť jasné, že čokoľvek urobíme, bude musieť byť urobené spoločne s novou vládou," dodal Dunford.