Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 13. jún 2024
< sekcia Zahraničie

Generálny advokát: Poľský zákon o organizácii súdov porušuje právo EÚ

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Poľsko v decembri 2019 novelizovalo zákon o organizácii všeobecných súdov a právomociach Najvyššieho súdu. Európska komisia (EK) preto podala proti nemu žalobu pre porušenie práva EÚ.

Brusel/Luxemburg 15. decembra (TASR) - Poľský zákon, ktorým sa menia a dopĺňajú právne predpisy o organizácii všeobecných súdov a o Najvyššom súde. Vo štvrtok na to upozornil generálny advokát Súdneho dvora EÚ Anthony Michael Collins, informuje spravodajca TASR.

Podľa Collinsa porušenie európskeho práva spočíva v tom, že vnútroštátne súdy boli zbavené možnosti zabezpečiť, aby právo EÚ bolo vo všetkých prípadoch uplatňované nezávislým a nestranným súdom, že disciplinárnemu senátu Najvyššieho súdu bola zverená právomoc rozhodovať o postavení sudcov a v porušení práva sudcov na rešpektovanie súkromného života a ochranu osobných údajov.

Poľsko v decembri 2019 novelizovalo zákon o organizácii všeobecných súdov a právomociach Najvyššieho súdu. Európska komisia (EK) preto podala proti nemu žalobu pre porušenie práva EÚ. Podľa jej názoru novela obmedzuje alebo dokonca vylučuje možnosti poľských súdov zabezpečiť, že jednotlivci domáhajúci sa svojich práv vyplývajúcich z pravidiel Únie, mali prístup k nezávislému a nestrannému súdu.

Novela tiež sudcom ukladá povinnosť poskytovať informácie o svojich verejných a spoločenských aktivitách pred ich vymenovaním a zverejňovať ich, čím podľa EK porušuje právo na rešpektovanie súkromného života a na ochranu osobných údajov.

Generálny advokát Collins navrhol, aby Súdny dvor EÚ žalobe EK vyhovel. Pokiaľ ide o povinnosť sudcov deklarovať členstvo v politickej strane, združení alebo pozíciu v neziskovej organizácii a tieto údaje zverejňovať, generálny advokát zastáva názor, že takáto požiadavka môže viesť k spracúvaniu citlivých údajov v zmysle všeobecného zákona o ochrane údajov. Poľsko neuviedlo, aké opatrenia prijalo na zabezpečenie práva sudcov na ochranu takýchto osobných údajov a ich práva na rešpektovanie ich súkromného života.

Súdny dvor EÚ nie je viazaný návrhmi generálneho advokáta, ktorého úlohou je nezávisle navrhnúť súdnu právne riešenie veci, ktorá im bola pridelená. Súd v tejto veci rozhodne neskôr.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)