Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Poľská tlačová agentúra žiada vylúčiť ruskú TASS z európskej aliancie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Európska aliancia tlačových agentúr združuje 32 európskych tlačových agentúr - vrátane PAP a TASR.

Varšava 27. februára (TASR) - Generálny riaditeľ poľskej tlačovej agentúry PAP Wojciech Surmacz vyzval na vylúčenie ruskej tlačovej agentúry TASS z Európskej aliancie tlačových agentúr (EANA) a apeloval zintenzívniť boj proti dezinformáciám.

"Vyzývam správnu radu (EANA), aby začala postupy na okamžité vylúčenie agentúry TASS z Európskej aliancie tlačových agentúr," napísal Surmacz v liste adresovanom predstavenstvu aliancie.

Ruská agentúra podľa neho "bezprecedentným spôsobom a v doteraz nevídanom rozsahu šírila nepravdivé informácie na tému ruskej agresie proti Ukrajine".

"Nedovoľme podsúvanie a legitimizáciu dezinformácií o zločinnom útoku Ruska na Ukrajinu," pokračoval Surmacz v liste.

"Solidarita s našimi priateľmi z (ukrajinskej tlačovej) agentúry Ukrinform a s celým ukrajinským národom je dnes našou povinnosťou. Nech žije slobodná a nezávislá Ukrajina," zdôraznil Surmacz podľa sobotňajšej správy agentúry PAP.

Európska aliancia tlačových agentúr združuje 32 európskych tlačových agentúr - vrátane PAP a TASR. Bola založená v roku 1956. Sídli v Berne vo Švajčiarsku a je fórom pre kontakty, spoluprácu a výmenu skúseností.

Hlavným cieľom aliancie je pracovať na ekonomických a právnych podmienkach, ktoré napomáhajú fungovaniu tlačových agentúr, a to aj v oblasti autorských práv a prístupu k informačným zdrojom. Podporuje spoluprácu medzi tlačovými agentúrami a organizuje i debaty a diskusie o agentúrnom biznise, práve a nových technológiách.