Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Generálny štrajk v Brazílii: Blokáda ciest a zrážky s políciou

Stráže stoja pred prezidentským palácom Planalto v Brazílii, 27. apríla. 2017. Foto: TASR/AP

Vláda prezidenta Michela Temera tvrdí, že flexibilnejšie pracovnoprávne predpisy oživia hospodárstvo, a varuje pred kolapsom dôchodkového systému bez zmien.

Sao Paulo 28. apríla (TASR) - Protestujúci v Brazílii sa dnes počas generálneho štrajku, vyhláseného na protest proti navrhovaným zmenám pracovného práva a dôchodkového systému, dostávali do zrážok s políciou a blokovali cesty, čo viedlo vo veľkej časti krajiny takmer k zastaveniu verejnej dopravy.

Vláda prezidenta Michela Temera tvrdí, že flexibilnejšie pracovnoprávne predpisy oživia hospodárstvo, a varuje pred kolapsom dôchodkového systému bez zmien. Odborové zväzy a iné skupiny však zvolali štrajk s argumentom, že zmeny, predložené na schválenie Kongresu, príliš zvýšia zraniteľnosť zamestnancov a pripravia ich o mnohé práva.

V Sao Paule, najväčšom brazílskom meste, demonštranti úplne zastavili na vrchole raňajšej dopravnej špičky autobusovú dopravu, ako aj väčšinu prímestských vlakov a liniek metra. V Riu de Janeiro autobusy premávali obmedzene.

Protestujúci v oboch mestách vytvorili cestné blokády, zabarikádovali ulice a zakladali v nich ohne. V Sao Paule demonštranti s plagátmi vyzývajúcimi na zosadenie Temera zablokovali všetky pruhy dôležitej diaľnice okrem jedného.

Policajti použili slzotvorný plyn, aby rozohnali protestujúcich blokujúcich cesty na letisko Congonhas, menšie z dvoch v Sao Paule. Skupina bezdomovcov a aktivistov blokovala asi hodinu cestu na väčšie letisko Guarulhos.

Ide o prvý generálny štrajk vyhlásený v Brazílii za 21 rokov.