Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

AMANO: Irán dodržiava dohodu o obmedzení jadrového programu

Na archívnej snímke generálny tajomník Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Jukijo Amano Foto: TASR/AP

Teherán by ale mal pretaviť prísne inšpekčné pravidlá do svojich predpisov, keďže v súčasnosti sa uplatňujú len provizórne.

Viedeň 23. novembra (TASR) - Irán naďalej dodržiava dohodu, v ktorej sa pred dvoma rokmi zaviazal obmedziť svoj jadrový program výmenou za zrušenie súvisiacich sankcií. Generálny tajomník Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Jukijo Amano to povedal na zasadnutí 35-člennej Rady guvernérov MAAE o iránskom jadrovom programe, ktoré sa začalo vo štvrtok vo Viedni.

"Záväzky spojené s jadrovou otázkou, ktoré prijal Irán, sa plnia," zhodnotil Amano. "K dnešnému dňu má agentúra prístup ku všetkým miestam, ktoré potrebuje navštíviť," dodal. Teherán by však mal podľa neho pretaviť prísne inšpekčné pravidlá MAAE do svojich predpisov, keďže v súčasnosti sa uplatňujú len provizórne.

Amano slová o plnení dohody zo strany Teheránu vyslovil v čase, keď pochybnosti o jej dodržiavaní vyjadruje americký prezident Donald Trump, dodala DPA.

Trump v októbri pohrozil možným odstúpením USA od tejto dohody, podpísanej v roku 2015 vo Viedni. Šéf Bieleho domu sa tiež vyjadril za otvorenie a prerokovanie daného dokumentu. Ostatné strany dohody - Británia, Francúzsko, Nemecko, Rusko a Čína - ale až taký záujem neprejavujú, dodala DPA.