Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Generálny tajomník OSN rieši v Kuvajte situáciu v Jemene

Foto: TASR

Pan sa ešte dnes stretne s vyjednávačmi jemenských bojujúcich strán na spoločnom stretnutí za prítomnosti osobitného vyslanca OSN pre Jemen Ismáíla uld Šajcha Ahmada.

Kuvajt 26. júna (TASR) - Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun sa dnes v Kuvajte pokúšal dostať z patovej situácie rokovania o mieri v Jemene, ktoré v tejto krajine pokračujú slimačím tempom už vyše dva mesiace. Oznámila to tlačová agentúra DPA.

Pan spoločne s kuvajtským emírom Sabáhom Ahmadom Džábirom Sabáhom retrospektívne zhodnotili rokovania medzi jemenskou vládou a povstalcami, ktoré má pod záštitou OSN. Informovala o tom kuvajtská tlačová agentúra Kuna.

Saudskoarabská televízia al-Arabíja uviedla, že Pan sa ešte dnes stretne s vyjednávačmi jemenských bojujúcich strán na spoločnom stretnutí za prítomnosti osobitného vyslanca OSN pre Jemen Ismáíla uld Šajcha Ahmada.

Pan podľa televízie presadzuje uzavretie dohody, ktorá by posilnila krehké prímerie vyhlásené v Jemene v apríli.

Nie je známe, ako dlho šéf OSN zostane v Kuvajte.

Zástupcovia jemenskej vlády podporovanej Saudskou Arábiou a povstalcov spájaných s Iránom spolu začali rokovať v Kuvajte 21. apríla, odvtedy však vôbec nepostúpili.

Jemenský konflikt sa vystupňoval v marci 2015, kedy prevažne šiitski povstalci postúpili k juhojemenskému prístavnému mestu Aden, čo prinútilo Saudskú Arábiu a jej sunnitských spojencov začať letecky útočiť na povstalcov v Jemene.

Saudská Arábia sa obáva, že by povstalci umožnili jej regionálnemu súperovi, šiitskému Iránu, získať strategický oporný bod na Arabskom polostrove.