Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

OSN i EÚ žiadajú Indonéziu o zrušenie trestu smrti pre pašerákov drog

Donald Tusk Foto: TASR/AP

V Indonézii hrozí v nasledujúcich dňoch poprava za obchodovanie s drogami celkove deviatim cudzincom.

New York, 26. apríla (TASR) - Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun žiada Indonéziu, aby zastavila plánovanú popravu deviatich cudzincov a jedného Indonézana odsúdených na trest smrti za pašovanie drog. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Pan Ki-mun vyhlásil, že OSN je proti trestu smrti "za akýchkoľvek okolností".

V Indonézii hrozí v nasledujúcich dňoch poprava za obchodovanie s drogami celkove deviatim cudzincom, medzi ktorými sú aj občania Austrálie, Brazílie, Filipín, Ghany alebo Nigérie, ako aj jednému Indonézanovi. Plánovaný trest smrti viedol k zhoršeniu vzťahov medzi Indonéziou a krajinami, z ktorých odsúdenci pochádzajú.

Generálny tajomník OSN vyzval indonézskeho prezidenta Joka Widodoa, aby "intenzívne zvážil zavedenie moratória na trest smrti v Indonézii", prípadne zvážil jeho úplne zrušenie.

Ostrý protest vyjadrila vo štvrtok EÚ - predseda Európskej rady Donald Tusk upozornil, že "trest smrti nie je odpoveďou na obchodovanie s drogami". Francúzsky prezident Francois Hollande vyhlásil, že bude až do poslednej chvíle bojovať za to, aby francúzsky občan Serge Atlaoui nebol popravený, lebo pre Atlaouiho "smrť nemôže byť trestom".