Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Nová talianska vláda zložila v Ríme ústavou predpísanú prísahu

Na archívnej snímke Paolo Gentiloni. Foto: TASR/AP

Minister Gentiloni vytvoril v Taliansku novú koaličnú vládu. Odchádzajúci taliansky premiér Matteo Renzi však predpokladá, že predčasné voľby sa budú konať na budúci rok v júni.

Rím 12. decembra (TASR) - Taliansko má po piatich dňoch od rezignácie premiéra Mattea Renziho novú vládu. Doterajší minister zahraničných vecí Paolo Gentiloni prezentoval dnes sťaby premiér v Ríme zloženie celkove 66. povojnovej vlády Talianska, ktorá bude mať 19 ministrov vrátane jedenástich členov niekdajšieho Renziho kabinetu.

Všetci zložili dnes večer v talianskej metropole ústavou predpísanú prísahu a v utorok ich čaká parlamentné hlasovanie o dôvere.

Ministerstvo zahraničných vecí povedie doterajší šéf rezortu vnútra Angelino Alfano (46), predseda koaličnej strany Nový pravý stred (NCD).

Novým ministrom vnútra bude nominant Demokratickej strany (PD) Marco Minniti (60).

Ministrom hospodárstva a financií zostáva Pier Carlo Padoan (66), ktorý patril aj medzi favoritov na post premiéra. Rezort spravodlivosti bude naďalej riadiť Andrea Orlando a rezort obrany Roberta Pinottiová. Členmi talianskej vlády zostávajú aj minister priemyslu Carlo Calenda a minister pôdohospodárstva Maurizio Martina, či šéfovia rezortov životného prostredia, dopravy a kultúry, Gianluca Galletti, Graziano Delrio a Dario Franceschini.

Novou ministerkou pre vzťahy s parlamentom bude skúsená sociálna demokratka Anna Finocchiarová (60).

Doterajšia ministerka pre reformy Maria Elena Boschiová (35), vnímaná ako iniciátorka reformy ústavy odmietnutej v plebiscite osudnom pre Mattea Renziho, zostane v kabinete ako štátna tajomníčka v úrade vlády.

Taliansky prezident Sergio Mattarella poveril Gentiloniho zostavením novej vlády v nedeľu po tom, ako sa minulý týždeň vzdal funkcie premiéra Matteo Renzi, pretože voliči v referende 4. decembra odmietli jeho vládou navrhovanú reformu ústavy.

Opozičné strany požadujú predčasné parlamentné voľby.

Hlava štátu by však privítala, aby parlament najskôr schválil reformu volebnej legislatívy a zladil pravidlá pre voľby do Poslaneckej snemovne, respektíve Senátu.

Renzi očakáva predčasné voľby na budúci rok v júni



Odchádzajúci taliansky premiér Matteo Renzi predpokladá, že predčasné voľby sa budú konať na budúci rok v júni. Vyplýva to z rozhovoru, ktorý Renzi poskytol webovému portálu Quotidiano.net a v ktorom zároveň zaželal mnoho úspechov svojmu nasledovníkovi Paolovi Gentilonimu.

"Ďalšie voľby, zrejme v júni, sa uskutočnia pomerným volebným systémom," vyhlásil Renzi, hoci očakáva, že poslanci odmietnu hlasovať pred septembrom, keď získajú právo na dôchodok.

Taliansky premiér Matteo Renzi vhadzuje volebný lístok do urny počas referenda o ústavnej reforme 4. decembra 2016 v Pontassieve. V Taliansku sa začalo dnes hlasovať v referende o ústavnej reforme, ktorého výsledok rozhodne o politickej budúcnosti premiéra Mattea Renziho. Sľúbil, že v prípade neúspechu referenda odstúpi z funkcie.
Foto: TASR AP


Prezident Sergio Mattarella v nedeľu požiadal Gentiloniho, ktorý bol v Renziho vláde ministrom zahraničných vecí, aby zostavil vládu. Súčasný zákonodarný zbor má funkčné obdobie do konca roka 2018.

"Je to schopný muž a určite sa mu bude dariť. Prajem mu veľa úspechov," uviedol Renzi pre zmienený webový portál.

Novovymenovaný premiér Gentiloni dnes predstavil novú vládu, pričom zachoval takmer všetkých predošlých ministrov. Menšia stredopravá Liberálna ľudová aliancia (ALA) však naznačila, že jeho kabinet možno nepodporí, čo podľa agentúry Reuters vzbudzuje pochybnosti, či Gentiloni dokáže zostaviť väčšinovú vládu.

Gentilonimu trvalo promptné prevzatie moci z rúk Renziho, ktorý odstúpil po minulotýždňovom neúspešnom referende o ústavnej reforme, iba jeden deň.

Taliansko má rozličné volebné zákony pre každú z dvoch komôr parlamentu. Prezident preto vyhlásil, že sa tieto zákony musia zladiť, aby bolo možné zvoliť pevnú vládu, ktorá vzíde z ďalších volieb.