Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Clooneyovci venovali 500.000 USD na pochod proti strelným zbraniam

Na snímke herec a producent George Clooney s manželkou Amal. Foto: TASR/AP

Americkí študenti sa v týchto dňoch mobilizujú: organizujú pochod na 24. marca v hlavnom meste USA. Manželia dodali, že rodina má v pláne na budúci mesiac stáť bok po boku so študentmi.

New York 20. februára (TASR) - Americký herec George Clooney a jeho manželka, ľudskoprávna advokátka Amal Clooneyová, venovali 500.000 dolárov študentom organizujúcim pochody proti násiliu páchanému strelnými zbraňami. Manželia tiež uviedli, že sa zúčastnia protestov plánovaných na 24. marca vo Washingtone.

Clooneyovci v utorkovom vyhlásení napísali, že v nich vyvolala veľký dojem "odvaha a činorodosť" študentov Strednej školy Marjory Stonemanovej-Douglasovej vo floridskom meste Parkland, z ktorých sa stali aktivisti, hoci 14. februára prežili v škole streľbu.

Bývalý študent tejto strednej školy v Parklande, 19-ročný Nikolas Cruz, spáchal 14. februára v školskej budove útočnou puškou masaker, pri ktorom zastrelil 17 ľudí a ďalších zranil. Je obvinený zo 17 plánovaných vrážd.

Americkí študenti sa v týchto dňoch mobilizujú: organizujú pochod na 24. marca v hlavnom meste USA a na iných miestach krajiny, kde chcú vyzvať zákonodarcov, aby uzákonili prísnejšiu kontrolu strelných zbraní.

Clooneyovci vo vyhlásení uviedli, že peniaze venujú v mene svojich osemmesačných dvojičiek Elly a Alexandra. Manželia dodali, že rodina má v pláne na budúci mesiac "stáť bok po boku" so študentmi.