Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

George Soros je pripravený investovať na Ukrajine 1 miliardu USD

George Soros, archívne foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Ukrajina podľa neho potrebuje okolo 50 miliárd dolárov.

Viedeň 30. marca (TASR) - George Soros je pripravený investovať ma Ukrajine 1 miliardu USD (921 miliónov eur), ak západné krajiny pomôžu súkromným investíciám v krajine. Známy investor a miliardár tiež znížil svoj odhad pravdepodobnosti, že Grécko vystúpi z menovej únie na tretinu. Minulý týždeň ju odhadoval na 50:50. Informovala o tom agentúra Reuters.

Soros, ktorý už predtým vyzval Západ, aby zvýšil svoju pomoc pre Ukrajinu, v rozhovore pre rakúsky denník Der Standard načrtol kroky, ktoré by mali viesť k balíku finančnej pomoci pre Kyjev v objeme 50 miliárd USD. Pomoc Ukrajine považuje za dôležitú ako hradbu pred narastajúcou agresivitou Ruska.

"Západ môže pomôcť Ukrajine tým, že zvýši jej atraktivitu pre investorov. Nevyhnutné je zabezpečenie proti politickým rizikám. To môže mať formu mezanínového financovania pri úrokových sadzbách Európskej únie, ktoré sú veľmi blízko nule," uviedol Soros.

Soros povedal, že on sám je pripravený investovať na Ukrajine. "Existujú konkrétne investičné nápady, napríklad do poľnohospodárskych a infraštruktúrnych projektov. Vložil by som 1 miliardu USD. Musí to priniesť zisk. Profitovala by z toho moja nadácia, nie ja osobne. Aby sa angažoval súkromný sektor, je však potrebné silné politické vedenie."

Ukrajina podľa neho potrebuje okolo 50 miliárd dolárov. Pozitívny vývoj v krajine by prospel aj EÚ. "Ukrajina chráni európsku hranicu. Predovšetkým však krajina bojuje za základné európske hodnoty, ako sú právny štát a sloboda. Na to sa často zabúda."

(1 EUR = 1,0856 USD)