Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Filantrop Soros sa dnes tretíkrát žení, svadba má trvať tri dni

George Soros Foto: TASR/Pavel Neubauer

George Soros je miliardár, investor a filantrop.

New York 21. septembra (TASR) - Miliardár, investor a filantrop George Soros sa dnes žení. Jeho nastávajúcou je konzultantka pre zdravotnícku starostlivosť a vzdelávanie Tamiko Boltonová. Obrad sa uskutoční na Sorosovej usadlosti neďaleko New Yorku.

Na tri dni naplánovaná oslava sa začala v piatok večerou a následnou recepciou v Múzeu moderného umenia na Manhattane spojenou s prehliadkou novej výstavy belgického maliara Reného Magritta.

Soros (83) a jeho o 41 rokov mladšia snúbenica si dajú manželský sľub dnes ráno na finančníkovej usadlosti Bedford, ktorú Soros kúpil v roku 2003 od tvorcu Jurského parku Michaela Crichtona.

Po sobáši bude recepcia pre asi 500 hostí, na ktorej očakávajú viacero svetových lídrov, vrátane šéfa Svetovej banky Jim Jong-kima, estónskeho prezidenta Hendrika Toomasa Ilvesa, prezidentky Libérie Ellen Johnsonovej Sirleafovej, či albánskeho premiéra Ediho Ramu.

Jedlá na svadobnú hostinu pripravil šéfkuchár Bo Bech z kodanskej reštaurácie Bech, kde mladomanželia prvýkrát večerali v roku 2009. Na nedeľu je naplánovaný slávnostný brunch.

Nastávajúci manželia vyzvali svojich hostí, aby namiesto nakupovania svadobných darov sumu, ktorú by na ne vynaložili, radšej venovali dobročinným organizáciám.

Soros sa s Boltonovou zoznámil v roku 2008 na spoločenskej večeri. Zásnuby oznámili vlani v auguste.

Soros sa aktívne zapája do politických problémov, súvisiacich s presadzovaním slobody a demokracie, a často vystupuje na podujatiach o svetovej ekonomike. V roku 2011 premenil svoj povestný hedžový fond Soros Fund Management na rodinný podnik, ktorý prestal spravovať peniaze vonkajších investorov a zameral sa iba na rodinné financie. Hedžový fond naposledy v správe uviedol, že jeho celková hodnota je 25 miliárd dolárov.

George Soros sa narodil 12. augusta 1930 v Budapešti. Po druhej svetovej vojne žil v Anglicku, kde študoval. Potom v roku 1956 odišiel do USA, aby tam na Wall Street zbohatol - ako sám povedal. Do povedomia finančníkov sa zapísal v roku 1992, keď úspešne zaútočil na britskú libru a donútil Britániu odísť z Európskeho mechanizmu výmenných kurzov.

Boltonová v minulosti rozbehla internetovú firmu na predaj výživových doplnkov, teraz vedie internetovú spoločnosť na výučbu jogy. Má akademický titul magister v oblasti podnikania od Miamskej univerzity.