Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

George W. Bush nepriamo kritizoval Trumpa a obhajoval prisťahovalectvo

Bývalý americký prezident George W. Bush reční na konferencii usporiadanej Inštitútom Georgea W. Busha 19. októbra 2017 v New Yorku. Foto: TASR/AP

V nepriamej kritike Trumpovej administratívy George W. Bush povedal, že na obnovu krajiny stačí, aby Američania mali na pamäti svoje hodnoty.

New York 20. októbra (TASR) - Bývalý americký prezident George W. Bush odsúdil fanatizmus, ktorý sa v americkej politike objavil po zvolení súčasného šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa, a varoval, že vzostup "nativizmu", izolacionizmu a konšpiračných teórií zahaľujú pravú identitu národa. Informovala o tom v piatok agentúra AP.

"Sme svedkami deformácie vlastenectva na nativizmus, pričom sa zabúda na dynamiku, ktorú prisťahovalectvo do Ameriky prinášalo. Sme svedkami slabnúcej dôvery v hodnoty voľného trhu a medzinárodného obchodu, pričom zabúdame, že protekcionizmu idú v pätách konflikty a nestabilita. Sme svedkami návratu izolacionistických nálad, pričom zabúdame, že americkú bezpečnosť priamo ohrozuje chaos a zúfalstvo vo vzdialených kútoch sveta," povedal vo štvrtok v New Yorku na konferencii usporiadanej Inštitútom Georgea W. Busha 43. americký prezident, ktorý však Trumpovo meno nevyslovil. AP v tejto súvislosti konštatovala, že Bush počas obdobia, keď sa Trump postupne dostával k moci, zväčša mlčal.

"Zdá sa, že fanatizmu narástli krídla. Naša politika je čoraz menej odolná voči konšpiračným teóriám či rovno výmyslom. Musíme si pripomenúť vlastnú identitu a vrátiť sa k nej. Na obnovu krajiny stačí, aby sme mali na pamäti naše hodnoty," povedal v nepriamej kritike Trumpovej administratívy George W. Bush.

Trump na Bushovu kritiku reagoval slovami, že jeho prejav nesledoval.