Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Láska je silnejšia než smrť, zaznelo na omši za obete pádu lietadla

Stovky vrcholných predstaviteľov a príbuzných 150 ľudí, ktorí zahynuli minulý mesiac pri havárii dopravného lietadla spoločnosti Germanwings, sa dnes začali zhromažďovať vo významnej katedrále v Kolíne nad Rýnom, aby si uctili pamiatku obetí. Foto: TASR/AP/Frank Augstein

Schody k oltáru pokrývalo 150 zapálených sviečok, jedna za každého človeka, ktorý zomrel.

Berlín 17. apríla (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová, prezident Joachim Gauck a stovky ďalších vrcholných predstaviteľov a príbuzných 150 ľudí, ktorí zahynuli minulý mesiac pri havárii dopravného lietadla spoločnosti Germanwings, dnes zaplnili historickú katolícku katedrálu v Kolíne nad Rýnom, aby si uctili pamiatku obetí. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Schody k oltáru pokrývalo 150 zapálených sviečok, jedna za každého človeka, ktorý pri tragédii zomrel.
Foto: TASR/AP


Schody k oltáru pokrývalo 150 zapálených sviečok, jedna za každého človeka, ktorý zomrel - teda aj za druhého pilota Andreasa Lubitza, ktorý podľa vyšetrovateľov zámerne narazil lietadlom do úbočia francúzskych Álp.

"Nie je našou úlohou súdiť," povedal kolínsky arcibiskup a kardinál Rainer Maria Woelki pre nemecký denník Bild ešte pred ekumenickou bohoslužbou.



Väčšinu obetí tragickej havárie z 24. marca na juhu Francúzska tvorili Nemci a Španieli. Let 9525 nemeckej nízkonákladovej spoločnosti Germanwings smeroval z Barcelony do Düsseldorfu.

Na zádušnej omši sa medzi približne 1400 smútočnými hosťami nachádzali aj francúzsky a španielsky minister. Bohoslužbu vysielala naživo nemecká televízia.

Lufthansa, materská letecká spoločnosť aerolínií Germanwings, dnes zverejnila celostranovú kondolenciu v mnohých nemeckých popredných denníkoch. Vyjadrila v nej sústrasť príbuzným a blízkym obetí. Zároveň naživo vysielala bohoslužbu na svojej webovej stránke.

Zástavy v celej krajine boli na základe nariadenia stiahnuté na pol žrde na znak pocty obetiam leteckej havárie.

Čítajte viac:


Kardinál Woelki približne 500 príbuzným obetí povedal, že samotné slová nestačia na útechu, ale môžu ju nájsť v tom množstve ľudí na zádušnej omši a v množstve ďalších, ktorí ju po celom Nemecku sledujú v televízii či na internete.

Na dnešnej zádušnej omši sa očakáva približne 1400 smútočných hostí a zástavy v celej krajine majú byť podľa nariadenia stiahnuté na pol žrde na znak pocty obetiam leteckej havárie.
Foto: TASR/AP/Frank Augstein


"Nie ste sami v týchto hodinách osamelosti," uviedol Woelki, ktorý omšu viedol spolu s hlavou Evanjelickej cirkvi Vestfálska Annette Kurschusovou.

Kardinál všetkým zhromaždeným takisto povedal: "Láska je silnejšia než smrť."

Prečítajte si:


Vyšetrovatelia v Alpách na juhu Francúzska dosiaľ našli a odviezli už vyše 80 percent trosiek havarovaného lietadla. Hoci sú prokurátori presvedčení, že Lubitz zámerne narazil lietadlom do hôr, stále sa snažia zistiť, prečo to urobil.