Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Gianni Pittela odmieta monopol európskych ľudovcov v inštitúciách EÚ

Podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič diskutuje so šéfom frakcie socialistov v Európskom parlamente Giovannim Pittellom. Archívna snímka. Foto: TASR/Vladimír Benko

Pittela upozornil, že ľudovci by na európskej úrovni obsadili všetky tri dôležité funkcie.

Brusel/Štrasburg 24. novembra (TASR) – Predseda skupiny socialistov a demokratov v Európskom parlamente (S&D) Gianni Pittella vyzval dnes na zachovanie "zásady politickej rovnováhy" v európskych inštitúciách. Urobil tak v súvislosti s oznámením šéfa EP Martina Schulza, že v januári opustí túto funkciu a v budúcoročných voľbách bude kandidovať do nemeckého parlamentu.

Schulz odíde z funkcie predsedu EP 16. januára a poslanci následne rozhodnú o jeho nástupcovi. Po voľbách do europarlamentu v roku 2014 dve hlavné politické skupiny v EP - Európska ľudová strana (EĽS) a Progresívna aliancia socialistov a demokratov (S&D) - uzavreli dohodu o tom, že v polovici funkčného obdobia, teda v januári 2017, sa dodrží princíp striedania šéfa tejto inštitúcie a Schulza ako kandidáta socialistov nahradí poslanec z radov konzervatívnej EĽS.

Pittela však upozornil, že ľudovci by na európskej úrovni obsadili všetky tri dôležité funkcie, keďže do najväčšej politickej rodiny v Európe patrí aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker a predseda Európskej rady Donald Tusk. Túto predstavu eurosocialisti podľa Pittelu odmietajú.

"Rozhodnutie Martina Schulza drasticky zmení politické sily v inštitúciách EÚ. Je to otvorený politický problém," povedal Pittella počas plenárneho zasadnutia EP v Štrasburgu. Dodal, že "monopol pravicového krídla" v európskych inštitúciách je neprijateľný.

Európsky spravodajský server Politico informoval, že o funkciu po Schulzovi sa z radov ľudovcov budú uchádzať írska europoslankyňa Mairead McGuinnessová a slovinský expremiér Alojz Peterle. Už dávnejšie sa hovorí aj o možnej kandidatúre francúzskeho europoslanca Alaina Lamassoura a bývalého talianskeho eurokomisára Antonia Tajaniho.

EĽS dnes večer oficiálne potvrdila kandidatúru Lamassoura, Maireada McGuinnessa z Írska a Peterleho, uviedla agentúra DPA.