Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Gibraltársky parlament opätovne potvrdil Picarda za predsedu vlády

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Picardo po oznámení výsledkov volieb sľúbil reformy v oblasti zdravotníctva, vzdelávania i bývania. Predsedom vlády je od roku 2011.

Gibraltár 13. októbra (TASR) - Gibraltársky parlament v piatok opätovne potvrdil Fabiana Picarda vo funkcii predsedu vlády. Picardova socialisticko-liberálna aliancia (GSLP/Liberal) zvíťazila vo štvrtkových parlamentných voľbách. TASR správu prevzala z agentúr AFP a EFE.

GSLP/Liberal získala 49,9 percenta hlasov a obsadila deväť zo 17 kresiel v parlamente, čo jej umožnilo vytvoriť vládu už po štvrtý raz po sebe. V minulom volebnom období jej patrilo 10 kresiel. Volebná účasť dosiahla 76,41 percenta.

Picardo po oznámení výsledkov volieb sľúbil reformy v oblasti zdravotníctva, vzdelávania i bývania. Predsedom vlády je od roku 2011.

Na druhom mieste vo štvrtok skončila opozičná stredoľavá sociálna demokracia (GSD) s ôsmimi poslancami. Na ich čele je Keith Azopard.

Gibraltár s približne 34.000 obyvateľmi je Zámorské územie Spojeného kráľovstva. Jeho obyvatelia majú britské občianstvo, ale okrem obrany a zahraničných vecí o svojich záležitostiach rozhoduje samostatne.

Po odchode Británie z EÚ v roku 2020 sa Gibraltár ocitol mimo colnej únie EÚ a na jeho obyvateľov sa nevzťahuje voľný pohyb osôb. Španielsko pracovníkom a turistom dočasne povolilo voľný pohyb cez hranice, ten však môže byť kedykoľvek odvolaný.