Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

Gilead Sciences uzavrela licenčnú dohodu týkajúcu sa výroby remdesivir

Ilustračná snímka. Foto: TASR Roman Hanc

Americký Úrad pre potraviny a liečivá (FDA) 1. mája schválil remdesivir od spoločnosti Gilead na núdzovú liečbu ochorenia COVID-19.

Foster City 13. mája (TASR) - Americká biofarmaceutická spoločnosť Gilead Sciences uzavrela licenčnú dohodu s piatimi výrobcami generík týkajúcu sa výroby antivirotika remdesivir. Dohoda má sprístupniť tento experimentálny liek, ktorý je údajne účinný pri liečbe ľudí s vážnym priebehom ochorenia COVID-19, v 127 krajinách mimo USA, uviedla v stredu Gilead.

Výrobcovia liekov Mylan, Cipla, Ferozsons Laboratories, Hetero Labs a Jubilant Lifesciences budú produkovať remdesivir na distribúciu v "nízkopríjmových a strednepríjmových krajinách rovnako ako v niekoľkých krajinách s nadpriemernými alebo vysokými príjmami", ktoré čelia zdravotným problémom vyvolaným pandémiou nového koronavírusu, uviedla americká spoločnosť.

Spomenuté firmy môžu vyrábať remdesivir bez licenčných poplatkov, kým Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) nevyhlási, že epidémia nového koronavírusu už nepredstavuje globálnu zdravotnú krízu, alebo kým nebude schválený iný farmaceutický produkt než remdesivir alebo vakcína na liečbu ochorenia COVID-19 alebo jeho prevenciu.

Americký Úrad pre potraviny a liečivá (FDA) 1. mája schválil remdesivir od spoločnosti Gilead na núdzovú liečbu ochorenia COVID-19. Nové klinické štúdie ukazujú, že tento vnútrožilový liek pomohol skrátiť liečbu pacientov hospitalizovaných s ochorením COVID-19.