Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

GlaxoSmithKline a CureVac začali vyvíjať vakcínu proti koronavírusu

Ilustračná snímka. Foto: TASR Dano Veselský

Vakcína od spoločnosti Moderna pri kontakte s variantom zisteným v JAR vyvolá až šesťkrát slabšiu imunitnú reakciu ako pri bežnom koronavíruse.

Londýn 3. februára (TASR) - Britská farmaceutická firma GlaxoSmithKline a nemecká biotechnologická spoločnosť CureVac v stredu oznámili, že začali spoločne vyvíjať novú vakcínu, ktorá potenciálne poskytne imunitu voči viacerým variantom koronavírusu SARS-CoV-2. Informovala o tom agentúra AFP.

"Vývoj sa začne okamžite s cieľom priniesť vakcínu na trh v roku 2022 po jej schválení regulačnými orgánmi," uvádza sa vo vyhlásení oboch spoločností.

Výskyt nových variantov koronavírusu môže podľa týchto firiem predstavovať hrozbu pre účinnosť prvej generácie vakcín. Spoločnosť Johnson & Johnson nedávno oznámila, že účinnosť jej vakcíny je vyššia v USA ako v Juhoafrickej republike (JAR), kde sa vyskytuje nákazlivejší a rýchlejšie sa šíriaci variant koronavírusu.

Vakcína od spoločnosti Moderna pri kontakte s variantom zisteným v JAR vyvolá až šesťkrát slabšiu imunitnú reakciu ako pri bežnom koronavíruse. Hladina vytvorených protilátok je však podľa Moderny napriek tomu dostatočne vysoká, aby poskytla ochranu proti prepuknutiu choroby COVID-19.

Spomínaný projekt v hodnote 150 miliónov eur financuje firma GlaxoSmithKline, ktorá zároveň podporí výrobu 100 miliónov dávok už vyvinutej vakcíny spoločnosti CureVac. Očkovacia látka s označením CVnCoV je v súčasnosti v tretej fáze klinického testovania.