Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Global Witness: Vlani zabili najmenej 177 environmentálnych aktivistov

Ilustračná snímka Foto: TASR

Shruti Sureshová z Global Witness uviedla, že páchateľom takýchto činov sa už pridlho darí beztrestne unikať spravodlivosti.

Londýn 13. septembra (TASR) - Vlani bolo na celom svete zabitých prinajmenšom 177 environmentálnych aktivistov. Informovala o tom v stredu mimovládna organizácia Global Witness, informuje agentúra DPA.

Najnebezpečnejšou krajinou pre ochrancov životného prostredia bola Kolumbia, kde ich vlani zabili 60. Za ňou nasledovali Brazília a Mexiko.

Až 88 percent z vrážd environmentálnych aktivistov sa v roku 2022 udialo v krajinách Latinskej Ameriky. Z dovedna 18 krajín, v ktorých organizácia takéto vraždy zdokumentovala, je až 11 latinskoamerických.

Global Witness vo svojej výročnej správe uvádza, že hoci je ťažké "presne identifikovať hnacie sily, ktoré stoja za týmito vraždami", podarilo sa jej spojiť "agrobiznis" s desiatimi vlaňajšími vraždám. V ôsmich prípadoch sa potvrdila súvislosť s banskými aktivitami a v štyroch s ťažbou dreva.

Väčšina z takýchto vrážd sa podľa tejto neziskovej organizácie nikdy nevyšetrí. Shruti Sureshová z Global Witness uviedla, že páchateľom takýchto činov sa už pridlho darí beztrestne unikať spravodlivosti. Vlády na celkom svete zároveň vyzvala, aby v tomto smere začali urýchlene konať.

V rokoch 2012 až 2022 bolo podľa Global Witness vo svete zabitých 1910 aktivistov, čo v prepočte zodpovedá jednej vražde každé dva dni. Terčom takýchto útokov sa opakovane stávajú najmä pôvodní obyvatelia. Podľa organizácie tvoria viac ako tretinu obetí, hoci predstavujú len jedno percento svetovej populácie.