Zahraničie

Google vyhral spor s nemeckými vydavateľmi o tlačové úryvky

TASR, 12. septembra 2019 12:24

Žaloba bola založená na nemeckom zákone o autorských právach platnom od augusta 2013.

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP
Brusel/Luxemburg 12. septembra (TASR) - Súdny dvor Európskej únie vo štvrtok oznámil, že nemecké ustanovenie zakazujúce internetovým vyhľadávačom používať tlačové úryvky bez povolenia vydavateľa sa nebude v praxi uplatňovať, pretože o tomto kroku nebola vopred informovaná Európska komisia.

Podľa agentúry Reuters to znamená víťazstvo pre spoločnosť Google, lebo pravidlo požadované nemeckou stranou znamenalo, že vydavatelia môžu od tohto amerického giganta požadovať poplatok za autorské práva za použitie novinových úryvkov.

Súdna inštancia z Luxemburgu pripomenula, že VG Media - nemecká spoločnosť zaoberajúca sa kolektívnou správou autorských práv, ktorá zastupuje približne 200 vydavateľov - podala na krajinskom súde v Berlíne žalobu o náhradu škody proti spoločnosti Google z dôvodu porušenia práv súvisiacich s autorským právom viacerých jej členov, vydavateľov tlače.

Podľa žaloby používal Google od 1. augusta 2013 na svojom vyhľadávači a na svojej zautomatizovanej informačnej stránke (Google News) tlačové úryvky (krátke časti textov z tlače alebo zhrnutia textov z tlače doplnené v niektorých prípadoch obrázkami či videami) pochádzajúce od členov VG Media bez zaplatenia odmeny za použité úryvky.

Žaloba bola založená na nemeckom zákone o autorských právach platnom od augusta 2013.

Krajinský súd v Berlíne sa v tejto veci obrátil s prosbou o objasnenie právneho sporu na Súdny dvor EÚ. Nemecký súd chcel spresniť, či právne ustanovenie z roku 2013 predstavuje "technický predpis" v zmysle európskej smernice o technických normách a predpisoch. Ak áno, tak o tejto právnej norme mala byť dopredu upovedomená Európska komisia, aby sa bolo možné na ňu odvolávať voči jednotlivcom.

Súdny dvor EÚ dal v tomto za pravdu sudcom z Berlína, keď vo svojom rozsudku spresnil, že uvedené ustanovenie predstavuje predpis týkajúci sa služieb informačnej spoločnosti a je teda "technickým predpisom".

Súd následne spresnil, že keďže tento predpis je osobitne určený pre služby informačnej spoločnosti, má sa návrh technického predpisu vopred oznámiť eurokomisii, k čomu nedošlo. A ak sa predpis neoznámi exekutíve EÚ, môže sa jednotlivec odvolávať na jeho neuplatniteľnosť v praxi.

Spravodajca TASR Jaromír Novak
Zdielať článok na FacebookPáči sa mi TERAZ.SK na facebooku
Staňte sa fanúšikom a sledujte dôležité správy priamo na FB

Viac článkov na tému:

Najnovšie články v rubrike

dnes 20:26

USA kritizujú Rusko za veto o dohľade nad sankciami OSN voči KĽDR
Kroky Ruska kritizoval aj ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, ktorý to označil za priznanie si viny zo strany Ruska.

sk
dnes 20:02

Medzinárodný súdny dvor nariadil Izraelu povoliť potraviny do Gazy
Taktiež nariadil Izraelu, aby okamžite zabránil armáde podniknúť akékoľvek kroky, ktoré by mohli poškodiť práva Palestínčanov podľa dohovoru OSN o genocíde.

sk
dnes 18:58

A. Tajani označil Putinove výroky o stíhačkách F-16 za propagandu
Západné krajiny prisľúbili Ukrajine niekoľko desiatok stíhačiek F-16.

sk

Téma TASR





Používaním stránok TERAZ.SK súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac