Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Som hrdý na pád Berlínskeho múru, vyznal sa Michail Gorbačov

Michal Gorbačov Foto: TASR/AP

Bývalý ruský prezident bude v Nemecku obhajovať Putinovu politiku na Ukrajine

Moskva 6. novembra (TASR) - Posledný najvyšší predstaviteľ bývalého Sovietskeho zväzu Michail Gorbačov si dnes s hrdosťou zaspomínal na pád Berlínskeho múru.

Stalo sa tak štyri dni pred blížiacim sa 25. výročím tejto udalosti, ktorá spustila zánik komunizmu v Európe, informovala agentúra DPA.

Keď sa 9. novembra 1989 otvorili prechody v Berlínskom múre, došlo k zrodu dvoch hrdinov: nemeckého ľudu, ktorý túžil po zjednotení, a "nášho ľudu", uviedol 83-ročný expolitik v prejave, ktorého prepis zverejnila jeho Nadácia Gorbačov so sídlom v Moskve.
Na snímke z 10. novembra 1989 západní Berlínčania pomáhajú svojim východným spoluobčanom vyšplhať sa na Berlínsky múr pred Brandenburskou bránou v centre Berlína.
Foto: TASR/AP


"Som hrdý, že sme to spravili," vyznal sa.

Vedenie Sovietskeho zväzu sa v roku 1989 rozhodlo vykliesniť cestu zjednoteniu Nemecka. Politika glasnosti (otvorenosti) a perestrojky (prestavby) pomohli pri tomto "komplikovanom procese", uviedol laureát Nobelovej ceny za mier z roku 1990, ktorý sa chce zúčastniť aj nedeľňajších osláv v Berlíne.

Berlínsky múr
Foto: TASR/AP




Bývalý prezident Sovietskeho zväzu Michail Gorbačov tiež vyhlásil, že na nedeľňajšej schôdzke s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou bude obhajovať ruskú politiku na Ukrajine.

"Budem neoblomne hájiť ruský postoj, takže aj prezidenta Vladimira Putina," povedal 83-ročný Gorbačov pre agentúru Interfax. Vyjadril "absolútne" presvedčenie, že "Putin v súčasnosti obhajuje ruské záujmy lepšie než ktokoľvek iný".

Podľa agentúry DPA sa Gorbačov stretne s Merkelovou a ďalšími významnými Nemcami na ceremónii v Berlíne pri príležitosti 25. výročia pádu Berlínskeho múru.

Gorbačov taktiež uviedol, že Washington nie je nadšený z nových "štruktúr pre spoluprácu", ktoré vytvorila Moskva v uplynulých rokoch. Na margo americkej vlády dodal, že jej plány predpokladajú možnosť "intervenovať všade".

Gorbačov v minulosti pravidelne podroboval Putina kritike. Jeho štýl vládnutia označil za autoritársky. Podobne sa o Putinovi vyjadrovali aj opozičné noviny Novaja gazeta, ktoré Gorbačov spoluvlastní.

Bývalý sovietsky líder si vyslúžil široké uznanie za ukončenie studenej vojny. V Rusku je však často obviňovaný z likvidácie Sovietskeho zväzu.