Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Gorbačov: S Merkelovou som mal zaujímavý rozhovor

Bývalý sovietsky a ruský prezident Michail Gorbačov. Foto: TASR/AP

O Merkelovej stretnutí s Gorbačovom sa mnoho informácií na verejnosť nedostalo, predpokladá sa však, že hovorili okrem iného aj o aktuálnej situácii na Ukrajine.

Moskva 20. novembra (TASR) - Niekdajší prvý muž Sovietskeho zväzu, laureát Nobelovej ceny za mier Michail Gorbačov prezentoval dnes večer v Moskve knihu spomienok, ktorá vyšla v ruskom origináli s názvom Posle Kremľa (Po Kremli).

Podľa vlastných slov viedol v Berlíne (kde sa zúčastnil série spomienkových podujatí pri príležitosti výročia pádu Berlínskeho múru - pozn.TASR) nedávno mimoriadne zaujímavý rozhovor so spolkovou kancelárkou Angelou Merkelovou. "Bolo to dôverné, preto chcem o obsahu informovať najskôr prezidenta (Vladimira Putina)," citovala Gorbačova tlačová agentúra DPA.

O Merkelovej stretnutí s Gorbačovom sa mnoho informácií na verejnosť nedostalo, predpokladá sa však, že hovorili okrem iného aj o aktuálnej situácii na Ukrajine. Na margo nej Gorbačov v Moskve vyhlásil, že Rusko a Západ by mali nájsť kompromis. "Takýto kompromis sa zatiaľ nezrodil, ale ja ho považujem za možný, inak prehrajú všetci," dodal.

Sovietsky exprezident, ktorý v minulosti Vladimira Putina opakovane kritizoval, tentoraz ocenil jeho zásluhy, jeho prínos k záchrane Ruska pred rozpadom a dodal, že aj keď pri tom boli uplatnené autoritárske metódy, Putinov cieľ bol v záujme väčšiny.

Michail Gorbačov bilancuje v knižnej novinke o rozsahu viac ako 400 strán obdobie kolapsu bývalého ZSSR v roku 1991.