Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Gorbačov: Z dobrých vzťahov Ruska a Nemecka bude ťažiť celý svet

Bývalý sovietsky komunistický vodca a prezident Michail Gorbačov Foto: TASR/AP

Pád Berlínskeho múru dokazuje, aké dôležité sú pre celý svet vzájomné vzťahy medzi Nemeckom a Ruskom.

Berlín 7. novembra (TASR) - Pád Berlínskeho múru dokazuje, aké dôležité sú pre celý svet vzájomné vzťahy medzi Nemeckom a Ruskom. Povedal to dnes bývalý sovietsky líder Michail Gorbačov pred zhromaždeným davom na mieste niekdajšieho hraničného priechodu Checkpoint Charlie v Berlíne, píše agentúra AP.

Gorbačov tak učinil dva dni pred 25. výročím pádu Berlínskeho múru, ktorého oslavy sa už v nemeckej metropole začali. Tento 83-ročný štátnik, ktorý 9. novembra 1989 nevydal sovietskym vojakom v bývalej Nemeckej demokratickej republike (NDR) rozkaz na zásah proti verejnosti, v stredu vyhlásil, že je na pád múru hrdý.

"Kým si budú Rusi a Nemci rozumieť, kým budú naše vzťahy dobré, tak z toho budú profitovať všetci,"
povedal dnes Gorbačov. Hoci sa puto medzi Berlínom a Moskvou v uplynulom období kvôli vojnovému konfliktu na východnej Ukrajine oslabilo, Gorbačov tvrdí, že súčasné "napätie je treba dostať opäť pod kontrolu".

Bývalý sovietsky líder si vyslúžil široké uznanie za ukončenie studenej vojny. Laureát Nobelovej ceny za mier z roku 1990 je však v Rusku často obviňovaný z likvidácie Sovietskeho zväzu.