Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Gorbačov predstavil novú 700-stranovú knihu o svojom živote

Bývalý sovietsky prezident a nositeľ Nobelovej ceny Michail Gorbačov. Foto: TASR/AP

Gorbačov oslávi v stredu 85. narodeniny.

Moskva 29. februára (TASR) - Posledný sovietsky vodca Michail Sergejevič Gorbačov predstavil dnes, dva dni pred svojimi 85. narodeninami, novú knihu o svojom živote a dobe. Informovala o tom agentúra AP.

Monografia nazvaná "Gorbačov v živote" má 700 strán a je zostavená z pamätí, rozhovorov, listov, dokumentov a článkov, ktoré napísal samotný politik, ale aj iní autori.

"Čím viac premýšľam o svojom živote, tým viac si uvedomujem, že najväčšie a najdôležitejšie udalosti sa v ňom stali úplne neočakávane," povedal Gorbačov počas predstavenia knihy. Vyjadril tiež nádej, že jeho kniha pomôže Rusom pochopiť ich súčasné dejiny.

Gorbačov oslávi 85. narodeniny v stredu. V rokoch 1985-91 bol najvyšším predstaviteľom vtedajšieho Sovietskeho zväzu. V marci 1990 ho zvolili za prvého a zároveň aj posledného prezidenta ZSSR.

V rámci politiky takzvanej prestavby (perestrojka) sa pokúšal o zmeny, ktoré by viedli k lepšiemu fungovaniu sovietskeho, komunistického i politického systému a k ukončeniu studenej vojny. V konečnom dôsledku však mali za následok koniec vlády komunistickej strany a rozpad sovietskeho impéria v roku 1991.

Gorbačov je tiež nositeľom Nobelovej ceny za mier, ktorú dostal v roku 1990.