Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Gorbačov privítal udelenie Nobelovej ceny mieru organizácii ICAN

Posledný sovietsky vodca Michail Gorbačov. Foto: TASR/AP

Exprezident zároveň pripomenul spoločné vyhlásenie so svojím americkým náprotivkom Ronaldom Reaganom, podľa ktorého jadrová vojna nemôže mať žiadnych víťazov a nesmie k nej nikdy prísť.

Moskva 6. októbra (TASR) - Bývalý sovietsky prezident a držiteľ Nobelovej ceny mieru z roku 1990 Michail Gorbačov privítal udelenie tohto ocenenia Medzinárodnej kampani za zákaz jadrových zbraní (ICAN) so sídlom v Ženeve. Udelenie ceny oznámil dnes v Osle nórsky Nobelov výbor, informuje agentúra TASS.

"Nobelov výbor urobil veľmi dobré rozhodnutie. Malo by sa totiž stále pripomínať, čo sú to jadrové zbrane, a usilovať sa o ich zákaz. Svet bez jadrových zbraní - nemôže byť žiadny iný cieľ!" uvádza sa v jeho vyhlásení zverejnenom na webovej stránke Medzinárodnej nadácie pre spoločensko-ekonomické a politické štúdie (Gorbačovovej nadácie) so sídlom v Moskve.

Exprezident zároveň pripomenul spoločné vyhlásenie, ktoré kedysi podpísal so svojím americkým náprotivkom Ronaldom Reaganom: "Jadrová vojna nemôže mať žiadnych víťazov a nesmie k nej nikdy prísť."

"Som hlboko znepokojený tým, že vojenské doktríny znova umožňujú použitie jadrových zbraní," poznamenal.

Predsedníčka nórskeho Nobelovho výboru Berit Reissová-Andersenová na margo udelenia ceny pre ICAN uviedla: "Táto organizácia bola ocenená za svoju prácu zameranú na upriamenie pozornosti na katastrofálne humanitárne dôsledky akéhokoľvek použitia jadrových zbraní, ako aj za svoje prelomové úsilie o dosiahnutie zákazu týchto zbraní na základe zmluvy."

ICAN je koalíciou mimovládnych organizácií z viac než sto krajín, ktoré podporujú jadrové odzbrojenie.