Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Bývalý generál Gotovina je hrdý na operáciu Búrka, obete ľutuje

Ante Gotovina uznal ICTY pred viac ako rokom vinným v ôsmich z celkove deviatich bodov obžaloby - okrem iného z účasti na deportáciách, neľudského zaobchádzania a dvojnásobnej vraždy.

Haag 14. mája (TASR) - Mimoriadny záujem médií sprevádzal dnes v Haagu priebeh odvolacieho konania s niekdajšími chorvátskymi generálmi Ante Gotovinom a Mladenom Markačom, ktoré sa uskutočnilo na pôde odvolacieho senátu Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY). S právoplatným rozsudkom možno v tomto prípade rátať až v auguste 2013.

Oboch mužov odsúdili 15. apríla 2011 na prvom stupni za vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti na 24, respektíve 18 rokov väzenia.

Ante Gotovina, ktorého ICTY pred viac ako rokom uznal vinným v ôsmich z celkove deviatich bodov obžaloby - okrem iného z účasti na deportáciách, neľudského zaobchádzania a dvojnásobnej vraždy, prehovoril na konci dnešného pojednávania. Konštatoval, že je hrdý na vojenskú operáciu Oluja (Búrka), a to nielen pre jej víťazný charakter, ale aj minimalizáciu počtu obetí. Vyjadril ľútosť nad každým vyhasnutým životom, avšak zdôraznil, že osobne nemôže prevziať zodpovednosť za to, čo sa udialo v čase, keď už bol v Bosne. Priznal však svoju vinu v tom, že sa úradom neprihlásil sám. Gotovinu po rokoch na úteku zadržali v decembri 2005 na španielskych Kanárskych ostrovoch.

Pri operácii Búrka bolo podľa neoficiálnych zdrojov zavraždených viac ako 300 srbských civilistov a vyše 90.000 muselo nedobrovoľne opustiť svoje domovy.

Gotovinova obhajoba sa dnes pokúšala dokázať, že počas operácie Búrka nedošlo k obetiam medzi civilným obyvateľstvom a ani k vyháňaniu Srbov z Krajiny. Na názore obžaloby to však nič nezmenilo.

V súdnej sieni nechýbal dnes ani Goran Visnjic, rodák zo Šibeniku, ktorý sa hereckým umením presadil už aj v zámorí napríklad v televíznom seriáli Pohotovosť a vo filmoch ako Beginners alebo Muži, ktorí nenávidia ženy. Podľa vlastných slov však nepricestoval do Haagu, aby podporil vojnového zločinca, ale s cieľom požiadať súd, aby sa neriadil politickými motívmi.