Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Goulardová: Francúzske špeciálne jednotky pôsobia v Sýrii

Ministerka obrany Sylvie Goulardová Foto: TASR AP

Nová šéfka parížskeho rezortu obrany vo vysielaní rozhlasovej stanice Europe 1 však súčasne ubezpečila, že Paríž neuvažuje o vyslaní pozemných síl do regiónu.

Paríž 26. mája (TASR) - Francúzska ministerka obrany Sylvie Goulardová sa dnes stala prvou vládnou činiteľkou krajiny, ktorá priznala prítomnosť príslušníkov francúzskych špeciálnych jednotiek v Sýrii na fronte s džihádistami z tzv. Islamského štátu.

Nová šéfka parížskeho rezortu obrany vo vysielaní rozhlasovej stanice Europe 1 však súčasne ubezpečila, že Paríž neuvažuje o vyslaní pozemných síl do regiónu. Upozornila, že je rozdiel medzi nasadením príslušníkov špeciálnych útvarov so zámerom, aby realizovali presne definované operácie, a medzi vyslaním regulárnych jednotiek armády. Bez uvedenia podrobností ministerka pripomenula, že cieľom je zefektívniť pôsobenie teraz nasadených vojakov v oblasti.

Za jeden, avšak nie jediný cieľ Goulardová označila znovuzískanie kontroly nad mestom Rakka, avšak kvôli prípadnému úniku strategických informácií viac o tom nechcela hovoriť.

Médiá odhadujú, že francúzsky kontingent v Sýrii môže mať niekoľko desiatok príslušníkov.