Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Grécki voliči dali Tsiprasovi a Syrize druhú šancu

Líder gréckej ľavicovej politickej strany Syriza, bývalý premiér Alexis Tsipras, máva priaznivcom na predvolebno mítingu v Aténach 18. septembra 2015. Predčasné parlamentné voľby sa v Grécku uskutočnia v nedeľu 19. septembra 2015. Foto: TASR/AP

Po uzavretí volieb bol zverejnený odhad volebných výsledkov piatich televíznych staníc.

Atény 20. septembra (TASR) - Grécki voliči dali vodcovi Syrizy Alexisovi Tsiprasovi v dnešných predčasných parlamentných voľbách druhú šancu. Potvrdzujú to čiastkové výsledky hlasovania.

Predseda gréckej konzervatívnej strany Nová demokracia Evangelos Meimarakis priznal vo večerných hodinách v gréckej televízii jej porážku v dnešných parlamentných voľbách a zablahoželal k volebnému víťazstvu vodcovi Syrizy Alexisovi Tsiprasovi. Zdôraznil mu, že prioritou pre krajinu je rýchle vytvorenie vlády a jej predloženie parlamentu. Oznámili to agentúry Reuters a DPA. Alexis Tsipras v reakcii na svoje volebné víťazstvo povedal, že je to "veľké víťazstvo".

Syriza sa ukazuje byť jasným víťazom dnešných predčasných parlamentných volieb. Po zrátaní vyše polovice (54%) hlasov má 35,5 percenta hlasov, čo znamená 145 kresiel v 300-člennom parlamente.
Priaznivci gréckej ľavicovej politickej strany Syriza a bývalého premiéra Alexisa Tsiprasa sa tešia pri čítaní predbežných výsledkov predčasných parlamentných volieb v Aténach 20. septembra 2015. Po zrátaní takmer deväť percent hlasov (8,53%) vedie ľavicová Syriza so ziskom 34,9 percenta. Jej súper, konzervatívna strana Nová demokracia získala 28,7 percenta hlasov.
Foto: TASR/AP


Syriza vytvorí vládnu koalíciu so stranou Nezávislí Gréci


Iba zopár hodín po skončení predčasných parlamentných volieb v Grécku sa víťazná volebná ľavicová strana Syriza dohodla na vytvorení novej vládnej koalície so svojím doterajším koaličným partnerom, pravicovopopulistickou stranou Nezávislí Gréci.

Hovorkyňa Syrizy povedala, že sa na tom dohodli šéfovia oboch strán, bývalý premiér Alexis Tsipras (Syriza) a vodca Nezávislých Grékov (Anel) Panos Kammenos, informovala tlačová agentúra DPA.
Líder Syrizy Alexis Tsipras (druhý zľava) prichádza do straníckej centrály.
Foto: TASR/AP

Syriza splní dohodu, ktorú uzavrela s medzinárodnými veriteľmi z Európskej únie, povedala agentúre Reuters jej hovorkyňa.

"Toto bude vláda s mandátom na štyri roky, so silnou parlamentnou väčšinou, ktorá splní program, ku ktorému sa zaviazala," uviedla Olga Gerovassiliová. "Bude pokračovať v ťažkých rokovaniach s veriteľmi, realizujúc, že toto je začiatok bitky," dodala. Hovorila o rokovaní o tom, ako bude dohoda realizovaná.

"Od zajtrajšieho rána, s Alexisom Tsiprasom ako premiérom budeme skladať vládu,"
povedal reportérom vodca ANEL Panos Kammenos.

Francúzsko označilo volebné víťazstvo Syrizy v Grécku za významný úspech



Francúzsky prezident Francois Hollande (vpravo) v rozhovore s gréckym premiérom Alexisom Tsiprasom.
Foto: TASR/AP
Francúzsky prezident Francois Hollande dnes vyhlásil, že volebné víťazstvo gréckej strany Syriza je "významný úspech", a to ako pre Grécko, tak pre Európu. "Je to významný výsledok pre Grécko, ktoré teraz čaká obdobie stabilizácie so solídnou (parlamentnou) väčšinou," povedal Hollande novinárov, ktorí ho sprevádzajú na návšteve Maroka.

"Je to (tiež) významný úspech pre Európu, ktorá musí načúvať posolstvu Grékov," citovala Hollanda tlačová agentúra Reuters. Francúzsky prezident povedal, že zrejme v nadchádzajúcich týždňoch Grécko navštívi.

Nízka účasť


Podľa pozorovateľov bola účasť voličov mimoriadne nízka, možno najnižšia v dejinách, napokon tento rok išli k volebným urnám už po tretí raz. V predchádzajúcich parlamentných voľbách v januári tohto roku hlasovalo 64 percent voličov.

Podľa odhadov volebných výsledkov, ktoré zverejnila verejnoprávna televízia ERT, bude treťou najsilnejšou parlamentnou stranou ultrapravicový Zlatý úsvit so ziskom 5,5-7 percent hlasov, nasledovaný Komunistickou stranou Grécka a centristickou socialistickou stranou PASOK, uviedla agentúra DPA.

Očakáva sa, že sa do parlamentu dostane osem až deväť strán, pričom víťaz volieb bude musieť uzavrieť koalíciu, aby mohol vládnuť. Malá strana Nezávislí Gréci, ktorá bola koaličným partnerom Syrizy počas jej sedemmesačnej vlády, získa podľa projekcií štyri percentá hlasov a dostane sa do parlamentu, ale bude mať príliš málo kresiel a Syriza tak bude potrebovať ďalšieho koaličného partnera, uviedla agentúra AP.

Nová demokracia vopred vylúčila, že by išla do koalície so Syrizou. Podľa médií sú najpravdepodobnejšími Tsiprasovými koaličnými partnermi PASOK a proeurópska centristická strana To Potami.

Tsipras chcel silnejší mandát


Vodca Syrizy Alexis Tsipras dnes vyjadril presvedčenie, že grécky ľud vezme svoju budúcnosť do vlastných rúk a v predčasných voľbách dá politikom nový mandát na vytvorenie silnej vlády a na pokračovanie reforiem na ďalšie celé štyri roky.

"Dokázali sme, že dokážeme nájsť cesty aj tam, kadiaľ predtým neviedli," uviedol dnes Tsipras pred novinármi vo volebnej miestnosti v aténskej štvrti Kypseli, kde volil. Prisľúbil, že vláda Syrizy by bránila práva gréckeho národa, a to nielen v Európe, ale aj v rámci samotnej krajiny.

Zdôraznil, že sa treba vzdať starých schém a ponúknuť perspektívu, aby "mladí ľudia mohli žiť v tejto krajine, mohli v nej snívať a tvoriť a urobiť z nej silného a rovnoprávneho partnera v Európe". "Ja som optimista. Pôjdeme vpred," zdôraznil Tsipras.

Líder ND Vangelis Meimarakis dnes vyhlásil, že nesklame dôveru gréckych voličov, dokonca ani tých, ktorí mu dnes neodovzdajú svoj hlas. Vyjadril nádej, že Gréci dnes "zavrhnú lož, aby všetci mali lepšiu budúcnosť".

Líderka Panhelénskeho socialistického hnutia (PASOK) Fofi Gennimatová vyzvala skoncovať s medzistraníckymi konfliktami a vyjadrila pripravenosť spolupracovať po voľbách s inými politickými subjektmi.

Práve PASOK by sa mohlo stať kľúčovým hráčom pri formovaní novej gréckej vlády, keďže podľa prieskumov žiadna zo strán nemá nádej získať v parlamente väčšinu a bude si musieť hľadať partnerov do koalície.

Gréci hlasujú v už druhých tohtoročných voľbách


Občania Grécka hlasujú dnes už v poradí druhých tohtoročných parlamentných voľbách, v ktorých si môžu vybrať, komu dôverujú natoľko, aby viedol ich krajinu v ústrety novej medzinárodnej pomoci.

Bývalý grécky premiér a líder ľavicovej strany Syriza Alexis Tsipras hádže svoj hlas do urny vo volebnej miestnosti v Aténach 20. septembra 2015. Občania Grécka hlasujú dnes už v poradí druhých tohtoročných parlamentných voľbách.
Foto: TASR/AP


Ľavicová strana bývalého premiéra Alexisa Tsiprasa Syriza (Synaspismos Rizospastikis Aristeras), ktorá sa zaručila úspornými opatreniami výmenou za miliardy eur záchranných pôžičiek, viedla v prieskumoch verejnej mienky uskutočnených krátko pred dnešným hlasovaním s tesným náskokom pred svojím rivalom, konzervatívnou stredopravou stranou Nová demokracia (Nea dimokratia, ND).





Prieskumy však naznačujú, že víťaz dnešných predčasných volieb nezíska dostatok hlasov na to, aby vytvoril vládu sám.

Podnetom na vypísanie volieb bola demisia Alexisa Tsiprasa, ktorý sa vzdal koncom augusta funkcie predsedu gréckej vlády - len sedem mesiacov od nástupu do tohto úradu, keď začala vnútri jeho vlastnej strany Syriza proti nemu rebélia za to, že svoju politiku otočil o 180 stupňov a pristúpil na požiadavky medzinárodných veriteľov.

Žena vychádza spoza plenty vo volebnej miestnosti v Aténach 20. septembra 2015. Občania Grécka hlasujú dnes už v poradí druhých tohtoročných parlamentných voľbách.
Foto: TASR/AP


Voľby v januári tohto roku však Tsipras vyhral najmä vďaka sľubu že zruší Grécku úsporné opatrenia, komentuje agentúra AP.

Volebné miestnosti sa otvorili dnes ráno o 06.00 h a zatvorili sa podvečer o 18.00 h SELČ.