Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Gréci protestujú proti úsporným opatreniam, doprava sa zastavila

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Štrajk organizuje najväčšia grécka odborová organizácia združujúca zamestnancov súkromného sektora GSEE.

Atény 28. novembra (TASR) - Doprava v Grécku sa v stredu prakticky zastavila. Dôvodom je 24-hodinový generálny štrajk na protest proti pokračovaniu úsporných opatrení. Nepremávajú trajekty medzi gréckymi ostrovmi, ochromená je železničná doprava, ako aj takmer celá verejná doprava v Aténach.

Štrajk organizuje najväčšia grécka odborová organizácia združujúca zamestnancov súkromného sektora GSEE. Odbory požadujú od vlády zrušenie kľúčových škrtov v oblasti príjmov a dôchodkov, na ktorých sa vláda dohodla s medzinárodnými veriteľmi v období osem rokov trvajúcich záchranných programov.

Posledný z troch záchranných programov bol oficiálne ukončený v auguste tohto roka, úsporné opatrenia by však mali zostať v platnosti aj v nasledujúcich rokoch, počas ktorých bude Grécko stále pod drobnohľadom. Cieľom je, aby Atény dokázali plniť sľuby v ekonomickej oblasti, ktoré dali veriteľom výmenou za zmiernenie dlhovej záťaže.

Súčasťou týchto podmienok je primárny prebytok (bez nákladov spojených s obsluhou dlhu) na úrovni 3,5 % HDP do roka 2022 a na úrovni 2,2 % HDP do roku 2060.

Gréci však žiadajú ukončenie opatrení. Nezamestnanosť síce klesla pod 20 %, prvýkrát od roku 2011, väčšina Grékov však aj naďalej zápasí s vysokými daňami a drasticky zoškrtanými príjmami.

"Je potrebné, aby sa skončilo s politikou tvrdých úspor," uviedla GSEE v oficiálnom vyhlásení deň pred konaním sa štrajku. Odbory okrem iného žiadajú napríklad zvýšenie minimálnej mzdy. Tá dosahuje 580 eur a odbory požadujú, aby sa posunula späť na 751 eur, teda na úroveň spred nástupu záchranných a spolu s nimi úsporných programov.