Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Grécka justícia zamietla žiadosť Turecka o vydanie prvých troch zbehov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Po zmarení júlového pokusu o štátny prevrat v Turecku sa skupina ôsmich príslušníkov ozbrojených síl dostala na armádnom vrtuľníku do gréckeho vzdušného priestoru.

Atény 5. decembra (TASR) - Požiadavku Turecka na vydanie troch údajných pučistov do krajiny polmesiaca zamietol dnes súd v Aténach, informovali grécke elektronické médiá.

O osude ďalších piatich tureckých občanov, ktorí požiadali v Grécku o politický azyl, by sa malo rozhodnúť v nasledujúcich dňoch, uviedla spravodajská televízia Skai. Grécki advokáti počítajú s tým, že aj v ich prípade sa zrodí podobný verdikt súdu, ako v prípade troch spomínaných.

Po zmarení júlového pokusu o štátny prevrat v Turecku sa skupina ôsmich príslušníkov ozbrojených síl dostala na armádnom vrtuľníku do gréckeho vzdušného priestoru. Po pristátí v meste Alexandrupoli Turci požiadali o azyl.

Ankara požaduje od Atén ich neodkladné vydanie na trestné stíhanie do Turecka.

Žiadatelia o azyl mali v súdnej sieni potvrdiť, že v prípade vydania do Turecka by sa ich životy ocitli v ohrození. Poukázali na informácie a videozáznamy svedčiace o mučení ich kolegov-krajanov, uviedli právni zástupcovia Turkov. Rodinní príslušníci zbehov sú údajne prenasledovaní a čelia hrozbám.

Za zamietnutie žiadosti o vydanie sa vyslovila aj prokuratúra v Aténach.

Ôsmich príslušníkov tureckej armády odsúdil súd v meste Alexandrupoli 21. júla na dva mesiace väzenia podmienečne po tom, čo ich usvedčili z nezákonného vstupu do krajiny. Sudca im vymeral dvojmesačný väzenský trest s podmienečným odkladom na tri roky.