Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Grécka pobrežná stráž zachránila pri Lesbose 242 migrantov

Sýrski migranti prichádzajú na ostrov Lesbos. Foto: TASR/AP

Zachráneným migrantom v stredu po nehode pomáhali desiatky záchranárov a dobrovoľníkov.

Atény 29. októbra (TASR) - Grécke úrady dnes uviedli, že po stredajšej nehode dreveného plavidla, ktoré sa prevrátilo neďaleko ostrova Lesbos, zachránila pobrežná stráž 242 migrantov, prinajmenšom 30 ďalších osôb je však doposiaľ nezvestných. Informovala o tom agentúra AP a doplnila, že nehodu neprežilo minimálne sedem migrantov.

K pátracím akciám gréckej pobrežnej stráže sa dnes ráno pripojil aj vrtuľník agentúry Frontex, ktorá chráni vonkajšie hranice EÚ. Najnovšou nehodou sa počet obetí, ktoré zahynuli vo vodách vo východnej časti Egejského mora, zvýšil na 15; väčšinu z nich tvoria deti. K týmto úmrtiam došlo pri piatich rôznych incidentoch.

Na Lesbos, ktorý je v rámci migračnej krízy jedným z najviac zasiahnutých ostrovov, sa v tomto roku doplavilo už asi 300.000 migrantov, pričom denne ich prichádza až okolo 7500.

Zachráneným migrantom v stredu po nehode pomáhali desiatky záchranárov a dobrovoľníkov. Dávali im deky a snažili sa tiež urýchliť prevoz do nemocnice tých, ktorí utrpeli zranenia. Hospitalizovaných bolo v súvislosti z nehodou 18 detí, tri z nich sú vo vážnom stave, uviedli miestne úrady.