Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Grécka polícia zatkla dvoch mužov podozrivých zo snahy pridať sa k IS

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Oboch zadržaných predvedú pred sudcu v utorok.

Solún 31. januára (TASR) - Grécka polícia dnes oznámila, že zadržala dvoch mužov podozrivých z nelegálnej držby zbraní a pokusu cestovať do Sýrie, aby sa pridali k teroristickej skupine Islamský štát (IS).

Jedným zo zadržaných je 29-ročný švédsky občan narodený v Srbsku, ktorého prepustili z väzenia v roku 2011 po tom, ako si odsedel šesť rokov za držbu výbušnín a vyhrážanie sa spáchaním teroristického činu, uviedol dnes zástupca polície pre agentúru AP. Muža podľa neho zatkli a odsúdili v Bosne pred tým, ako ho odovzdali Švédsku, kde si odpykal zvyšok trestu.

Zadržali ho znova vo štvrtok neďaleko grécko-tureckej hranice spolu s 20-ročným mužom pochádzajúcim z Jemenu. Obaja cestovali so švédskymi pasmi a podľa gréckej polície mali v batožine okrem iného dva dlhé nože, puzdro na pušku a vojenské uniformy.

Policajt, ktorý hovoril pod podmienkou anonymity vzhľadom na pokračujúce vyšetrovanie, uviedol, že muži zrejme cestovali zo Švédska do Sýrie. Zo Švédska podľa zdroja odišli autom a následne sa letecky prepravili z Kodane do Atén. Z gréckej metropoly cestovali autobusom do Solúna a potom do mesta Alexandrupoli na severovýchode krajiny, kde ich zadržali pri hľadaní možností dopravy k tureckej hranici, cez ktorú chceli prejsť pešo.

Podľa oficiálneho policajného oznámenia zadržali dvojicu mužov pri bežnej kontrole, zdroj AP však uviedol, že ich sledovali počas celej cesty.

Švédske ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo zadržanie dvoch švédskych občanov v Grécku, ďalšie informácie však neposkytlo.

Oboch zadržaných predvedú pred sudcu v utorok.