Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Grécka polícia zatkla podozrivých z útoku na starostu mesta Solún

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/AP

Grécka vláda a všetky parlamentné strany okrem krajne pravicového Zlatého úsvitu útok odsúdili.

Atény 21. mája (TASR) - Grécka polícia zatkla štyroch podozrivých ultrapravicových extrémistov v súvislosti s nedeľným útokom na liberálneho starostu mesta Solún Jannisa Butarisa. V pondelok o tom podľa agentúry DPA informovala samotná polícia.

Jeden zo zatknutých sa priznal k účasti na slovnom i fyzickom útoku, pri ktorom Butaris utrpel ľahké zranenia.

Grécka vláda a všetky parlamentné strany okrem krajne pravicového Zlatého úsvitu útok odsúdili. Zároveň vyzvali, aby úrady spravodlivo potrestali zodpovedných za tento trestný čin.

Na Butarisa zaútočili počas nedeľného spomienkového obradu na etnických Grékov, ktorých začiatkom 20. storočia zabili vojaci Osmanskej ríše v oblasti Čierneho mora.

Obradu sa už tradične zúčastňujú rodiny obetí a pravicovo orientovaní sympatizanti. Starostu najprv slovne napadli, potom mu podrazili nohu a následne doňho hádzali fľaše. Nakoniec sa mu za pomoci policajta podarilo ujsť.

Butaris je liberál, ktorý podporuje uvoľnenie tradične zlých vzťahov s Tureckom, ako aj posilnenie práv menšín či komunity LGBT (gayov, lesieb, bisexuálov a transľudí). Chváli aj multikultúrny ráz Solúnu (Thessaloniki), druhého najväčšieho gréckeho mesta.