Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Grécka vláda chce zmeniť volebnú legislatívu, chce si tak pomôcť

Na snímke grécky premiér Alexis Tsipras Foto: TASR/AP

Grécka vláda premiéra Alexisa Tsiprasa mieni novelizovať volebnú legislatívu s cieľom umožniť účasť vo voľbám aj 17-ročným tínedžerom.

Atény 1. júla (TASR) - Grécka vláda premiéra Alexisa Tsiprasa mieni novelizovať volebnú legislatívu s cieľom umožniť účasť vo voľbám aj 17-ročným tínedžerom. Cieľom opatrenia je však dosiahnuť pre vládnu Syrizu výhodnejšie rozdelenie poslaneckých mandátov v zákonodarnom zbore. Na trojpercentnej hranici zvoliteľnosti by sa nemalo nič meniť.

Návrh novely zverejnil dnes v Aténach grécky rezort vnútra. O jeho obsahu informovala tlačová agentúra DPA.

Platný volebný zákon zvýhodňuje víťazný subjekt volieb, ktorý získava bonus 50 kresiel v 300-člennom parlamente. Zvyšných 250 kresiel sa delí medzi politické strany na základe jednoduchej väčšiny. Bonus, ktorý mal prispieť k vytvoreniu stabilnej vlády, chce vládny kabinet teraz zrušiť, čo by znamenalo, že v spolupráci s menšími stranami by sa k moci mohla dostať v budúcnosti aj druhá najsilnejšia politická strana.

Dôvodom pre zámer gréckej vlády je fakt, že z výsledkov viacerých prieskumov verejnej mienky je zrejmé aktuálne druhé miesto strany Syriza s odstupom štyroch až šiestich percent preferencií za konzervatívcami z Novej demokracie.

Volebné obdobie súčasnej vlády sa končí v septembri 2019, pozorovatelia však nevylučujú, že by v Grécku mohlo dôjsť k predčasným voľbám, a to už v nasledujúcich mesiacoch.

O novele volebného zákona by sa malo hlasovať na sklonku júla, na jej uplatnenie v praxi je potrebná podpora dvojtretinovej väčšiny zákonodarného zboru.