Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Grécka vláda prežila hlasovanie o nedôvere pre údajné odpočúvanie

Na snímke grécky premiér Kyriakos Mitsotakis (vpravo) hovorí počas parlamentnej rozpravy o návrhu na vyslovenie nedôvery vláde 27. januára 2023 v Aténach. Foto: TASR/AP

Návrh na vyslovenie nedôvery bol zamietnutý pomerom hlasov 156 ku 143, povedal po oficiálnom sčítaní podpredseda parlamentu Charalampos Athanasiou.

Atény 27. januára (TASR) - Grécka vláda v piatok uspela v hlasovaní o vyslovení nedôvery v parlamente, ktoré iniciovala opozícia pre dlhotrvajúci škandál s odpočúvaním. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Návrh na vyslovenie nedôvery bol zamietnutý pomerom hlasov 156 ku 143, povedal po oficiálnom sčítaní podpredseda parlamentu Charalampos Athanasiou.

Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis hlasovanie o nedôvere privítal. Jeho vládnuca konzervatívna strana Nová demokracia (ND) má v parlamente dostatok poslancov na to, aby v hlasovaní uspela, pripomenula AFP.

Bývalý premiér Alexis Tsipras v stredu žiadal hlasovanie o nedôvere i odstúpenie Mitsotakisa. Súčasný premiér bol podľa Tsiprasa "strojcom a vodcom" zločineckej siete, ktorá odpočúvala telefóny vládnych predstaviteľov. Expremiér podľa svojich slov získal dôkazy od Gréckeho telekomunikačného výboru pre súkromie (ADAE).

Údajné sledovanie začali grécke úrady vyšetrovať už vlani v lete a grécky najvyšší súd v novembri nariadil vyšetrovanie správ, podľa ktorých bolo viac než 30 politikov, novinárov a podnikateľov sledovaných zo strany štátu.