Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Grécka vláda stavia pre migrantov útočiská na 9 nových miestach

Na snímke migranti, archívne foto Foto: TASR - Michal Svítok

Vláda vo vyhlásení uviedla, že nové lokality poskytnú celkovo 17.500 miest a väčšinou sa budú nachádzať v blízkosti metropoly Atény a v strednej oblasti Grécka.

Atény 7. marca (TASR) - Grécka vláda dnes oznámila, že plánuje postaviť útočiská na deviatich nových miestach, aby tak zvládla narastajúci počet migrantov, ktorí uviazli v krajine po tom, čo severnejšie krajiny zaviedli prísnejšie hraničné obmedzenia.

Vláda vo vyhlásení uviedla, že nové lokality poskytnú celkovo 17.500 miest a väčšinou sa budú nachádzať v blízkosti metropoly Atény a v strednej oblasti Grécka.

Námestník ministra obrany Dimitris Vitsas povedal, že 16.000 z týchto miest bude k dispozícii do konca tohto týždňa a mohlo by poskytnúť náhradné ubytovanie pre približne 14.000 ľudí, ktorí táboria pri gréckej dedine Idomeni na hranici s Macedónskom.

Vitsas dodal, že vláda plánuje do konca týždňa presťahovať aj ľudí z najväčšieho a najrušnejšieho gréckeho prístavu Pireus, kde sa v súčasnosti nachádza okolo 3000 ľudí.

Grécke ozbrojené sily postavili väčšinu utečeneckých útočísk na nepoužívaných vojenských základniach.

Tlačová agentúra AP informovala, že napätie medzi približne 14.000 migrantmi v tábore pri Idomeni silnie, keďže čakajú na rozhodnutie zo summitu EÚ s Tureckom v Bruseli, ktoré môže ich osud spečatiť.

Sýrsky utečenec Hasan, ktorý medzi prvými čaká v rade na vpustenie do Macedónska, vyhlásil: "Celý svet sa ocitne v chaose, ak všetkých týchto ľudí neprijmú a neusadia."

Hasan vyzval lídrov, aby "vyriešili krízu v Sýrii a my sa vrátime naspäť - alebo sa nejako rozhodnite a my sa prispôsobíme".

Chladné počasie, nehygienické podmienky života, obmedzené zásoby potravín aj vody už nepriaznivo vplývajú na náladu utečencov a ďalších migrantov v tábore pri Idomeni. A teraz ich možno čaká aj vyhliadka, že balkánska trasa sa pred nimi nadobro zatvorí.

Hovorca Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) Babar Baloch povedal pre agentúru AP, že väčšina utečencov v tábore nemá veľmi čo robiť. Dodal, že "potrebujú odpoveď, rýchlu odpoveď".