Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Grécke ostrovy spúšťajú vízový program pre tureckých návštevníkov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan navštívil v decembri Grécko a v Aténach s tamojším premiérom Kyriakosom Mitsotakisom podpísal sériu bilaterálnych dohôd o spolupráci.

Atény 1. apríl (TASR) — Na gréckom ostrove Rhodos v pondelok otvorili nový terminál na špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov. Vízum s obmedzenou platnosťou umožní Turkom navštíviť počas siedmich dní 10 gréckych ostrovov, pričom nemusia žiadať o úplný prístup do schengenského priestoru. TASR informuje podľa agentúry AP.

Nové grécke vízum bude stáť 60 eur, jeho súčasťou bude pasová kontrola a záznam odtlačkov prstov. Nebude platiť pre vstup do iných členských štátov EÚ.

"Nový systém je pripravený a záujem tureckých návštevníkov je veľký. Dnes (v pondelok) nemali prísť žiadne lode. Príchody očakávame až koncom tohto týždňa," povedal pre agentúru AP Vassilis Vayiannakis, šéf fondu Rhodes Port.

Všetky ostrovy v programe dovolenkových víz ležia pri tureckom pobreží. V súčasnosti ide o Lesbos, Limnos, Chios, Samos, Leros, Kalymnos, Kos, Symi a Kastellorizo, pričom ďalšie menšie ostrovy sa majú pripojiť v júni.

Turizmus je pre grécku ekonomiku životne dôležitým odvetvím. Krajinu minulý rok navštívilo 32,7 milióna ľudí, čo podľa údajov centrálnej banky znamenalo príjem pre štát 20,5 miliardy eur.

Grécko a Turecko v minulom roku spustili niekoľko iniciatív na zmiernenie dlhodobých sporov. Väčšinou ide o morské hranice a práva na ťažbu nerastných surovín v Egejskom mori, pričom obaja spojenci v rámci NATO sa snažia oživiť vzájomný obchod.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan navštívil v decembri Grécko a v Aténach s tamojším premiérom Kyriakosom Mitsotakisom podpísal sériu bilaterálnych dohôd o spolupráci. Mitsotakis navštívi Turecko budúci mesiac.