Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Grécke voľby zvýšia podľa D. Camerona ekonomickú neistotu v Európe

Britský premiér David Cameron, archívne foto Foto: TASR/AP

"Preto sa Spojené kráľovstvo musí držať nášho plánu, zaisťujúceho bezpečnosť doma," uviedol britský premiér.

Londýn/Paríž 26. januára (TASR) - Britský premiér David Cameron v nedeľu varoval, že výsledky volieb v Grécku zvýšia ekonomickú neistotu v Európe. Podľa jeho slov tiež znamenajú, že Británia sa musí držať jeho plánu pre svoje hospodárstvo, informovala agentúra Reuters.

"Grécke voľby zvýšia ekonomickú neistotu v celej Európe. Preto sa Spojené kráľovstvo musí držať nášho plánu, zaisťujúceho bezpečnosť doma," uviedol Cameron na svojom oficiálnom konte na Twitteri.

Francúzsky prezident Francois Hollande gratuloval lídrovi gréckej ľavicovej strany Syriza Alexisovi Tsiprasovi k víťazstvu v nedeľňajších predčasných voľbách a prisľúbil mu spoluprácu na podporu rastu a stability v eurozóne.

Hollande podľa vyhlásenia svojej kancelárie vyjadril "želanie uskutočňovať úzku spoluprácu medzi našimi dvoma krajinami v záujme rastu a stability v eurozóne v duchu pokroku, solidárnosti a zodpovednosti, ktoré sú v centre našich spoločných európskych hodnôt".

"Grécko musí splniť medzinárodné záväzky"

Nová grécka vláda sa musí vyrovnať s rozpočtovým deficitom a splniť medzinárodné záväzky krajiny. Podľa agentúry Reuters to dnes prostredníctvom svojej hovorkyne uviedol britský premiér David Cameron.

"Premiér rešpektuje rozhodnutie gréckeho ľudu," povedala Cameronova hovorkyňa novinárom v Londýne v súvislosti s víťazstvom ľavicovej strany Syriza v nedeľňajších predčasných parlamentných voľbách.

"Grécko sa potrebuje vyrovnať so svojím deficitom a splniť svoje medzinárodné záväzky," dodala.

Syriza, ktorá tesne minula absolútnu väčšinu so ziskom 149 mandátov v 300-člennom gréckom parlamente, sa dnes na vytvorení koaličnej vlády dohodla s malou pravicovo-populistickou stranou Nezávislí Gréci.

Očakáva sa, že šéf Syrizy Alexis Tsipras ešte v priebehu dnešného dňa zloží prísahu a ujme sa funkcie premiéra, pričom zloženie svojho kabinetu by mal oznámiť v utorok.