Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Gréckeho krajne pravicového poslanca zatkli v reakcii na jeho prejav

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Príkaz na poslancovo zadržanie vydala grécka prokuratúra už minulý piatok.

Atény 18. júna (TASR) - Grécka protiteroristická polícia zadržala v pondelok krajne pravicového poslanca Konstantinosa Barbarusisa, ktorý je podozrivý z vlastizrady. Informovala o tom agentúra AP.

Poslanec sa jej dopustil údajne tým, keď minulý piatok v parlamente apeloval, aby grécke ozbrojené sily zatkli vedenie krajiny a zabránili uzavretiu dohody o novom názve pre Macedónsko, ku ktorej po rokoch rokovaní dospeli oba tieto štáty. Predbežná dohoda o novom názve bola podpísaná nedeľu a plná ratifikácia bude trvať ešte celé mesiace.

Grécka polícia informovala, že Barbarusisa zatkla v pondelok v jeho dome v severnom predmestí Atén Penteli. Podľa agentúry AP poslanec pri zatýkaní nekládol žiadny odpor. Barbarusis je poslancom strany Zlatý úsvit (Chrysi avgi). Jej predseda Nikos Michaloliakos však uviedol, že Barbarusisovo vyhlásenie nie je v súlade so straníckou líniou, a informoval, že Barbarusisa vylúčili z frakcie, ktorej členovia však jeho príspevku v diskusii aplaudovali.

Príkaz na poslancovo zadržanie vydala grécka prokuratúra už minulý piatok. Barbarusis sa svojmu zadržaniu vyhol tak, že polícii ušiel po diaľnici.