Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Grécki extrémisti zaslali listovú bombu nemeckému ministerstvu

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble Foto: TASR/AP/Virginia Mayo

Uvedenú zásielku objavili v stredu pracovníci spolkového ministerstva financií v Berlíne. Pyrotechnici našli vo vnútri výbušnú zmes a rozbušku. Zásielka mohla pri otvorení spôsobiť vážne zranenia.


Atény 16. marca (TASR) - Grécka ľavicová extrémistická organizácia Sprisahanie buniek ohňa (SPF) sa dnes prihlásila k odoslaniu balíkovej bomby, ktorá bola adresovaná nemeckému ministrovi financií Wolfgangovi Schäublemu, zachytilo ju však poštové pracovisko jeho rezortu.

"Preberáme zodpovednosť za odoslanie atrapy balíka ministrovi financií Nemecka," uviedli radikáli vo vyhlásení zverejnenom na internete. Vyjadrili zároveň solidaritu členom svojej organizácie odsúdeným v Grécku, ako aj členom iných, podobne zameraných zoskupení v zahraničí.

Polícia sa zatiaľ nevyjadrila k pravosti tohto vyhlásenia.

Uvedenú zásielku objavili v stredu pracovníci spolkového ministerstva financií v Berlíne, ktorých pri jej presvietení röntgenom zaujali podozrivé drôty a zavolali preto pyrotechnikov. Tí našli vo vnútri výbušnú zmes a rozbušku. Zásielka mohla pri otvorení spôsobiť vážne zranenia.

V prípade potvrdenia odosielateľa by nešlo o prvý prípad, keď uvedená organizácia poslala do zahraničia takúto zásielku. V minulosti boli adresátmi aj nemecká kancelárka Angela Merkelová a vtedajší taliansky premiér Silvio Berlusconi.

Výbuch listovej bomby hlásili dnes z pobočky Medzinárodného menového fondu (MMF) v Paríži, kde podľa bezpečnostných zložiek utrpela zranenie jedna osoba. Šéfka MMF Christine Lagardová útok odsúdila a označila ho za "zbabelý násilný čin".

Rakúšania si majú dať pozor pri narábaní s poštovými obálkami



Rakúske ministerstvo financií odporučilo dnes vládnym i parlamentným orgánom opatrnosť pri narábaní s poštovými zásielkami zo zahraničia. Hovorca rezortu Karl-Heinz Grundböck zdôraznil, že ide o rutinné opatrenie po balíkovej bombe odhalenej v stredu na nemeckom ministerstve financií v Berlíne. Indície o konkrétnom ohrození rakúskych inštitúcií vo Viedni však podľa neho nie sú známe.

Balík obsahujúci výbušnú zmes, ktorý odhalili na poštovom oddelení rezortu financií v Berlíne, bol odoslaný z Grécka a pri otváraní mohol spôsobiť značné škody.

Výbuch listovej bomby hlásili dnes z pobočky Medzinárodného menového fondu (MMF) v Paríži, kde podľa bezpečnostných zložiek utrpela zranenie jedna žena. Šéfka MMF Christine Lagardová útok odsúdila a označila ho za "zbabelý násilný čin".