Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Grécki poľnohospodári zintenzívnenia protesty v celej krajine

Na snímke traktor so sejačkou na poli neďaleko mesta Trebišov 5. septembra 2022. Foto: TASR Roman Hanc

Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis sa s predstaviteľmi poľnohospodárov stretol začiatkom týždňa pri meste Larissa. Ponúkol im určité úľavy a vyjadril otvorenosť voči dialógu.

Atény 16. februára (TASR) - Grécki poľnohospodári vo štvrtok avizovali, že budú pokračovať v blokádach ciest traktormi a svoje protesty ešte zintenzívnia, pričom na budúci utorok sa zídu v Aténach. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a AP.

Farmári chcú okrem toho v avizovaný deň blokovať aj diaľnice, prístavy a hraničné priechody v iných častiach krajiny.

Grécki poľnohospodári začali protestovať približne pred dvoma týždňami. Pripojili sa tak k vlne demonštrácií, ktorá v poslednom čase postihla ich sektor v mnohých krajinách EÚ, ako napríklad vo Francúzsku, Nemecku, Poľsku, Taliansku a Španielsku, kde farmári traktormi blokovali cesty a narúšali dopravu. "Nemáme inú možnosť, ako pokračovať v našom boji," povedal Nikos Marudas, predseda odborovej organizácie poľnohospodárov.

Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis sa s predstaviteľmi poľnohospodárov stretol začiatkom týždňa pri meste Larissa. Ponúkol im určité úľavy a vyjadril otvorenosť voči dialógu. Zároveň ich však varoval, že na ústupky existujú len "obmedzené fiškálne rezervy".

Poľnohospodárom konkrétne ponúkol zníženie cien energií na nasledujúcich desať rokov, ako aj zníženie DPH na hnojivá a krmivo pre zvieratá, a to z 13 na šesť percent. Poľnohospodárom v kraji Tesália v strednej časti Grécka, ktorý v septembri postihli ničivé záplavy, prisľúbil tiež - okrem už vyplatených 2000 eur - v tomto roku aj ďalšiu finančnú pomoc v hodnote 5000 až 10.000 eur.

Poľnohospodárov tým však neuspokojil a navrhované opatrenia označili za nedostatočné. Vládu žiadajú o zníženie daní na pohonné hmoty, ako aj rýchlejšie vyplácanie zmienených kompenzácií po povodniach.