Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Grécko a Turecko obnovili rokovania o východnom Stredomorí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Krajiny vedú vo východnom Stredomorí dlhodobý spor o teritoriálne vody a ložiská zemného plynu.

Istanbul 25. januára (TASR) - Grécko a Turecko v pondelok - po takmer piatich rokoch - obnovili rokovania o sporných námorných hraniciach vo východnom Stredomorí a o energetických otázkach, uviedla agentúra AFP s odvolaním na tureckého diplomata.

Neočakáva sa, že rozhovory vedené gréckym diplomatom vo výslužbe Pavlosom Apostolidisom a námestníkom tureckého ministra zahraničných vecí Sedatom Önalom dosiahnu výrazný pokrok, mohli by však pomôcť zmierniť napätie medzi oboma susedmi NATO.

Grécko vedie s Tureckom vo východnom Stredomorí dlhodobý spor o teritoriálne vody a ložiská zemného plynu. Napätie medzi Tureckom na jednej strane a Gréckom a Cyprom na strane druhej eskalovalo vlani v lete, keď Ankara - spolu s vojenskými plavidlami - vyslala ku gréckemu ostrovu Kastelorizo prieskumné plavidlo Oruč Reis. V dôsledku toho boli turecké a grécke ozbrojené sily uvedené do stavu bojovej pohotovosti.

Grécko nedávno uzavrelo s Talianskom a Egyptom dohody o vymedzení práv na námorný prieskum a rokuje s Albánskom, aby ich vzájomný spor o námornú hranicu bol postúpený medzinárodnému súdu.