Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Grécko: Autobusy a migranti blokujú diaľnicu k hranici s Macedónskom

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Blízko hraničného priechodu do Macedónska čaká už niekoľko dní najmenej 80 autobusov, zatiaľ čo macedónske orgány púšťajú migrantov na svoje územie len v malých počtoch.

Atény 4. februára (TASR) - Grécki vodiči autobusov a migranti smerujúci do západnej Európy zablokovali dnes premávku na diaľnici v severnom Grécku, ktorá vedie do susedného Macedónska. Je to prejav stupňujúceho sa napätia vyvolaného pomalým odbavovaním na hranici medzi týmito balkánskymi krajinami, uviedla agentúra Reuters.

Blízko hraničného priechodu do Macedónska čaká už niekoľko dní najmenej 80 autobusov, zatiaľ čo macedónske orgány púšťajú migrantov na svoje územie len v malých počtoch. Dôvodom tohto postupu má byť pokračujúci protest macedónskych taxikárov, ktorí odstavili svoje vozidlá na miestnej železničnej trati, keďže polícia posiela migrantov ďalej do Srbska prednostne vlakmi či autobusmi.

Z macedónskej pohraničnej stanice Gevgelija sa podarilo v stredu ráno vypraviť vlak s niekoľkými stovkami migrantov, čo údajne umožnila dohoda s taxikármi. Tí však popoludní pokračovali vo svojom proteste.

Frustrovaní vodiči autobusov po ďalšej noci strávenej na čerpacej stanici 14 kilometrov južne od hranice postavili dnes svoje vozidlá krížom cez diaľnicu a spoločne so stovkami migrantov pokrikovali: "Merkelová, Merkelová." Väčšina týchto ľudí, medzi ktorými je mnoho utečencov zo Sýrie, totiž smeruje do Nemecka, kde vláda kacelárky Angely Merkelovej momentálne pritvrdzuje doterajšiu politiku otvorených dverí.

V priebehu januára sa v Nemecku zaregistrovalo 91.671 nových žiadateľov o azyl, zatiaľ čo Grécko zaznamenalo príchod viac ako 62.000 migrantov. Ďalšie balkánske štáty ležiace na migračnej trase do západnej a severnej Európy medzitým prestali púšťať na svoje územie migrantov, ktorí nepochádzajú z konfliktných oblastí, ako sú Sýria, Irak či Afganistan.