Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Grécki azyloví úradníci začali dvojdňový štrajk pre meškajúce výplaty

Ilustračná snímka Foto: TASR AP

Grécka azylová služba čelí veľkému náporu práce v dôsledku zvýšenia počtu žiadostí od utečencov a iných migrantov počas posledného roka.

Atény 6. septembra (TASR) - Zamestnanci gréckej azylovej služby, ktorí boli prijatí do krátkodobého pracovného pomeru, začali dnes dvojdňový štrajk na protest proti nedodržiavaniu termínov vyplácania ich miezd.

Tie podľa vyhlásenia odborov meškajú dva až tri mesiace, čo spôsobilo, že niektorí pracovníci, ktorí bývajú v podnájme, nemohli zaplatiť včas nájomné a hrozí im vysťahovanie, informovala vo svojej správe agentúra AP. Príslušný zväz popri štrajku organizuje aj demonštráciu v centre Atén, ktorá je naplánovaná na štvrtok.

Grécka vláda dnes prisľúbila, že protestujúcim pracovníkom pošle peniaze "v priebehu najbližších dvoch dní". Ministerstvo pre migráciu vyhlásilo, že meškanie výplat je dôsledkom "technicko-administratívnych ťažkostí, ktoré sa, dúfajme, nebudú viac opakovať".

Grécka azylová služba čelí veľkému náporu práce v dôsledku zvýšenia počtu žiadostí od utečencov a iných migrantov počas posledného roka. Hoci prílev migrantov do Grécka poľavil, vlaňajšia dohoda medzi EÚ a Tureckom o obmedzení ilegálnej migrácie mala za následok, že väčšina migrantov, ktorí prišli z Turecka, požiadala v Grécku o azyl.

2 svi juh