Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

PROTEST: Grécki farmári a bulharskí kamionisti zablokovali hranice

Protestujúci farmári v Grécku Foto: TASR/AP

Na hraniciach medzi Gréckom a Bulharskom sa vytvorili obrovské, až 30 kilometrové kolóny.

Solún 19. februára (TASR) - Pre spor medzi protestujúcimi gréckymi poľnohospodármi a bulharskými kamionistami sa dnes na hraniciach týchto krajín vytvorili obrovské, až 30 kilometrové kolóny. Informovala o tom agentúra AP.

Uzatvorených bolo dnes všetkých šesť priechodov ležiacich na 472 kilometrov dlhých bulharsko-gréckych hraniciach. Dôvodom je už takmer mesiac trvajúci protest gréckych poľnohospodárov, ktorí blokujú diaľnice, a tiež protidemonštrácia bulharských kamionistov.

Motoristi i vodiči kamiónov prechádzajúci týmito susednými krajinami tak boli nútení použiť zdĺhavú okľuku cez susedné Macedónsko.

Grécki poľnohospodári blokádou ciest už takmer mesiac protestujú proti zvyšovaniu daní a tiež navrhovanej dôchodkovej reforme, ktorú od Grécka žiadajú medzinárodní veritelia. Väčšina živnostníkov a poľnohospodárov by v súlade s ňou musela odvádzať do štátneho rozpočtu takmer 70 percent svojich príjmov.

Protesty gréckych farmárov rozhnevali bulharských kamionistov, ktorí zorganizovali protidemonštrácie a zablokovali svoju stranu spoločných hraníc. Vládu v Sofii tak chcú donútiť, aby vo veci začala konať.

Bulharský parlament dnes v reakcii na tieto udalosti schválil rezolúciu, ktorou členské krajiny EÚ vyzýva na intervenciu a zastavenie blokády zo strany gréckych farmárov, dodala AP.