Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Zahraničie

Grécko prepustí zadržiavaných Čechov na kauciu, môžu sa vrátiť domov

Foto: deutschebank.ge

O prepustení oboch Čechov rozhodla grécka vyšetrovacia komisia, podľa ktorej údajne nejestvuje hrozba, že by ohrozili národnú bezpečnosť Grécka.

Praha/Atény 15. januára (TASR) - Českí občania Ivan Buchta (33) a Martin Pezlar (28), vývojári počítačových hier, ktorých v septembri zatkla grécka polícia pre fotografovanie vojenských objektov na ostrove Limnos a ktorí sú podozriví zo špionáže, sa budú môcť čoskoro vrátiť do ČR.

Kaucia za každého z nich predstavuje 5000 eur, informovalo dnes v Prahe Ministerstvo zahraničných vecí ČR.

Advokátka dvojice Dagmar Raupachová pre verejnoprávnu Českú televíziu odhadla, že by sa celá záležitosť mohla vyriešiť v priebehu niekoľkých dní.

Ako vyplýva z materiálu internetového serveru iDNES.cz, o prepustení oboch Čechov rozhodla grécka vyšetrovacia komisia, podľa ktorej údajne nejestvuje hrozba, že by ohrozili národnú bezpečnosť Grécka. Toto zdôvodnenie, ako pripomenul český rezort zahraničných vecí, by malo mať veľký význam aj pre budúce súdne konanie.

Zadržaným, ktorí tvrdili, že boli na ostrove na dovolenke a fotografie si robili na pamiatku, hrozilo 20 rokov za mrežami. Proti ich tvrdeniu hovoril aj fakt, že sa u nich našlo najmenej sedem fotografií a sedem videí s "citlivými zábermi". Grécka polícia vzhľadom na fakt, že pracujú pre českú počítačovú hru Bohemia Interactive predpokladá, že fotografie mali byť použité v novej digitálnej vojnovej hre ich zamestnávateľa.

Ešte vlani sa tak v gréckej, ako aj českej tlači objavili informácie o tom, že zadržanie dvojice bolo pripravované vopred a že obaja boli už pred ním sledovaní gréckou tajnou službou.

Za oboch zadržiavaných intervenovali ešte v priebehu novembra popri šéfovi českej diplomacie Karlovi Schwarzenbergovi aj prezident ČR Václav Klaus a predseda českej vlády Petr Nečas.

Hovorca českej vlády Michal Schuster informoval, že na základe opakovaných rokovaní dnes grécky premiér Antonis Samaras telefonicky informoval predsedu vlády ČR Petra Nečasa o prepustení dvojice Čechov, zadržiavaných kvôli fotografovaniu na ostrove Limnos. Nečas ocenil Samarasovo úsilie v kauze.