Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Grécke protesty na výročie študentského povstania sprevádzalo násilie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Demonštranti v Aténach a Solúne ohadzovali policajtov kameňmi, svetlicami a zápalnými fľašami. Poriadkové sily v hlavnom meste odpovedali na tieto útoky slzotvorným plynom.

Atény 18. novembra (TASR) - Stovky mladých výtržníkov útočili v piatok na policajtov v dvoch najväčších mestách Grécka, kde sa počas dňa konali demonštrácie pri príležitosti výročia potlačenia študentského povstania proti vojenskej diktatúre z roku 1973. Najmenej dve osoby utrpeli pri násilnostiach zranenia, informovala agentúra AP.

Demonštranti v Aténach a Solúne ohadzovali policajtov kameňmi, svetlicami a zápalnými fľašami. Poriadkové sily v hlavnom meste odpovedali na tieto útoky slzotvorným plynom, nie je však známe, či niekoho zadržali.

V Aténach hospitalizovali ženu, ktorá utrpela popáleniny, keď ju zasiahla do stehna svetlica. V Solúne zase previezli do nemocnice motocyklistu, ktorý narazil do barikády postavenej demonštrantami.

V súvislosti s tohtoročným pochodom v Aténach na výročie povstania bolo nasadených viac ako 5000 policajtov. Pred veľvyslanectvom Spojených štátov, kde Gréci spomínajú na obete zásahu proti vzbúrencom, boli vytvorené zátarasy z policajných autobusov.

Výročie študentského povstania je často vnímané ako príležitosť na vyjadrenie nesúhlasu s politikou gréckej vlády, ale aj vlád iných európskych krajín či Spojených štátov. V Aténach pochodovali po tej istej trase prívrženci viacerých skupín, pričom celkovú účasť polícia odhadla na 11.000 osôb. V Solúne, kde vyšlo do ulíc odhadom asi 9000 ľudí, demonštranti spálili americkú vlajku pred miestnym konzulátom USA.

Každoročný pochod k veľvyslanectvu Spojených štátov je pripomienkou krvavej vzbury na aténskej Polytechnickej univerzite proti sedem rokov trvajúcej vojenskej vláde podporovanej Američanmi, ktorá nakoniec v roku 1974 padla. Pri študentskom povstaní, ktoré armáda potlačila pomocou tankov, zahynuli stovky ľudí.