Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Grécko: Najmenšia koaličná strana Demokratická ľavica opustila vládu

Predseda DIMAR Fotis Kuvelis. Foto: FOTO TASR/AP

Vládnuca koalícia má v 300-člennom parlamente v súčasnosti 167 kresiel, z ktorých patrí 14 poslancom DIMAR-u.

Atény 21. júna (TASR) - Najmenšia grécka koaličná strana Demokratická ľavica (DIMAR) dnes oznámila odchod svojich dvoch ministrov z vlády po spore o ďalší osud zrušeného verejnoprávneho rozhlasu a televízie ERT. Informovala o tom agentúra Associated Press.

Predseda DIMAR Fotis Kuvelis po stretnutí s premiérom Antonisom Samarasom oznámil, že premiér jeho návrh na reformu ERT odmietol.

Samaras najskôr ERT z úsporných dôvodov zrušil, po rozsiahlych protestoch však oznámil, že bude fungovať pod novým názvom a v oveľa menšej podobe. Názory na ňu sa však v gréckej koalícii rozchádzajú.

Predstavitelia DIMAR-u uviedli, že sa ministri spravodlivosti a reformy štátnej správy vzdajú svojich postov v 17-člennej vláde ešte dnes.

Nebolo jasné, či DIMAR bude aj po odvolaní svojich ministrov naďalej podporovať Samarasovu konzervatívnu koaličnú vládu v parlamente. Podľa agentúry Reuters sa strana ešte nerozhodla.

Vládnuca koalícia má v 300-člennom parlamente v súčasnosti 167 kresiel, z ktorých patrí 14 poslancom DIMAR-u. Nová demokracia so socialistami z PASOK sa tak bez poslancov DIMAR-u zaobíde, odchod strany z vlády však podľa analytikov, ktorých citovala televízia ČT24, koalíciu poškodí.

Samaras dal v televízii najavo, že vládu nemieni nechať padnúť.